Depreme karşı güçlendirme bahanesiyle binaları yıkılan Haydarpaşa Lisesi’nde süregelen inşaatın, kamuya ait bölümüne taşarak, 3.146 m²'sini de içine aldı.
1. Derece doğal SİT alanı olan korunan doğal kalmış alanın gasp edilmesine karşı Validebağ Gönüllüleri Derneği basın açıklaması yaptı. “Validebağ’a dokunmayın!” başlıklı açıklamada Haydarpaşa Lisesi lüks otel inşaatına ilişkin şu bilgiler verildi:
“Haydarpaşa Lisesi (HPL) Vakıf ve Yönetimi eski tarihi taş binalarına benzer bir okul yapma hevesiyle kolları sıvadı.
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 2014 yılında, Mehmet Şimşek imzasıyla, 1313 ada 15 parsel numaralı 354.076 m2 yüzölçümlü Validebağ Korusu’nun 75.842m2 kısmını eğitim ve sosyal hizmetlerde kullanmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı adına tahsis etmiş, bu alan içerisinde Haydarpaşa Lisesi tarafından okul binası, spor salonu, öğrenci yurdu ve lojman olarak kullanılan kısmının 6.421 m2’lik taban alanına sahip olduğu, 20.586 m2’lik bahçe alanı ile birlikte taşınmazın 27.007 m2 olarak kullanıldığı belirtilmişti.
Haydarpaşa Lisesi kullanımına verilen 27.007 m2 lik alan, “Haydarpaşa Lisesi doğal SİT alanı” adıyla bakanlık makamının 19.11.2021 tarihli ve 2257629 sayılı oluru ile “Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak tescil edildi, 28.11.2021 tarih ve 31.673 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak alan YAPILAŞMAYA açıldı.”
Kararın hukuksuz olduğuna dikkat çekilen açıklamada 2012 yılında güçlendirilmiş binanın yıkıldığı ve öğrencilerin dört bir yana dağıldığı hatırlatıldı. Kararın iptali için İBB ve TMMOB’un da dava açtığı belirtilen açıklamada Danıştay’dan aşağıdaki sorulara cevap alınamadığı belirtildi:
“* “Haydarpaşa Lisesi sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak tescil edilen alanın kaç metre kare olduğunu,
* Koordinatlarını gösteren kadastral haritasını,
* Haydarpaşa Lisesi kullanımına verilen, kayıtlarda 27.007 m2 olarak görünen alanda güncel bir metre kare değişikliğinin olup olmadığını,
* Alanda YİKOB(Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı) ve İPKB (İstanbul Proje Koordinasyon Birimi) tarafından yapılan inşaatların proje bilgi ve belgelerini ilgili kurumlardan defalarca gerek sözlü gerek yazılı olarak istedik, ancak cevap alamadık.”
Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:
“Alanda korumaya değer ve anıt ağaçlar da bulunmaktadır. İki devasa palmiye ağacının ne olacağı bilinmemekte, 1. Derece Doğal SİT alanı dokusuna yakışmayan devasa lise binalarının ve eklentilerinin yapımı da var gücüyle devam etmektedir.
Herkesin bilmesini isteriz, bizler tüm öğrencilerin her türlü eğitim olanaklarına sahip olması ve deprem güvenliği olan okullarda eğitim görmelerinin en temel hakları olduğunu savunurken, doğanın da haklarını savunmayı görev biliyoruz.
Duyuruyoruz, Korudan değil 3 dönüm, 3 cm bile alamazsınız. Hem hukuka, hem vicdana uygun olmayan bu sinsi planınıza karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.”