AKP- MHP iktidarının kendi zihniyetinde öğretmen yetiştirme modeli olan ve eğitimcilerin “öğretmenlik kariyer değil, bir ihtisas mesleğidir” gerekçesiyle karşı çıktığı Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) teklifi 9 Temmuz’da Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.
Deniz Güngör’ün BirGün’de yer alan haberine göre, ikisi yürürlük maddesi olmak üzere toplamda 39 maddeden oluşan teklifle birlikte öğretmenlerin önündeki engeller artırılacak. Teklife göre, eğitim fakültelerindeki eğitim “yetersiz” görülürken öğretmen olmak için eğitim fakültesi diploması ve KPSS puanı da yeterli olmayacak. Buna göre, kurulacak olan Milli Eğitim Akademisi’nde eğitim alacak olan öğretmenlerden “başarılı olanların” ancak sözleşmeli öğretmen olarak atanabileceği, ancak üç yıl sonra ise “uygun bulananların” kadroya alınabileceği kaydediliyor.
Aynı zamanda müfettişler tarafından “yetersiz” bulanan kadrolu öğretmenler ve okul yöneticileri de akademide eğitime alınacak. Eğitimde başarısız olan öğretmenlerse başka kadrolara atanacak.
***
ÖMK teklifine karşı 6 gündür oturma eylemine devam ettiklerini anımsatan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, ÖMK’nin öğretmenlik meslek kanunu olmadığını söyledi. Irmak, teklifin eğitimcilerin ekonomik sorunlarına, özlük ve demokratik haklarında yaşanan sorunlara, liyakat taleplerine ve şiddete karşı bir çözüm sunmadığını söyledi. “Mevcut meslek kanunu önümüzdeki süreçte öğretmenleri birçok sorunla karşı karşıya bırakacak” diye konuşan Irmak şunları söyledi:
“Eğitim fakülteleri ortadan kalkacak ve Milli Eğitim Akademisi ile öğretmen adayları için ciddi bir mağduriyet yaratılacak. Akademide alacakları eğitim başlıklarından birisi ‘Maneviyatı öğrenmek ve öğretmek’. Bir kadrolaşma hareketi oluşturulacak, böylelikle Cumhur İttifakı’na yakın olmayan öğretmenleri ayıklamaya tutacak. Öğretmenlik mesleği icra edilirken başarılı/başarısız öğretmen olarak ayırt edilecek ve akademiye alınacak. Bu eğitimciler üzerinde mobbing oluşturacak. Eğitimciler mobbinge, baskıya uğramasın diye iktidar yanlısı yerlerde sendikalarda konumlanmaya başlayacakları için muhalif sendikaların altı oyulmaya çalışacaklar.”
Amacın biatçı, otoriteye sadık eğitimci yetiştirmek olduğunu söyleyen Irmak, “Biatçı eğitimci, olumlu bir model olarak öğrencinin önünde durmayacak. Sadece öğretmenlere değil toplumu olumsuz etkileyecek bir kanun düzenlemesi” ifadelerini kullandı.
Irmak, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in, ÖMK teklifinin hazırlandığı sırada yalnızca iktidara yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir-Sen’le görüşüldüğüne ilişkin itirafını anımsattı. Irmak son olarak şunları söyledi:
“Kanun hazırlanırken iktidara yakın sendikanın ve Saray’ın içerisindeki eğitim kurumunun içeride olduğunu biliyoruz. Bu eğitim kurumunun içerisinde tarikat-cemaat ağlarının olduğunu da biliyoruz. Hazırlanışı demokratik olmayan bir kanunun içeriğinin de demokratik olduğunu bekleyemeyiz.”
***
Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ise ÖMK teklifinin öğretmenlik mesleğini tasfiye etme kanunu olduğuna, taleplerinin yok sayıldığına dikkat çekti. Özbay söz konusu düzenlemeye ilişkin şunları söyledi:
“Teklif usul ve esas açısından sorunludur çünkü sürecin asıl muhatapları dikkate alınmamıştır. Yasama yetkisi vekillerin sorumluluk alanıyken vekiller tarafından hazırlanmamış ve Bakanın da itiraf ettiği gibi Bakanlık koridorlarında hazırlanmıştır, bu da Anayasa’ya, Meclis’in ruhuna aykırıdır.”