“Usülsüz atamalar soruşturulsun”

Eğitim Sen Dersim Şubesi Munzur Üniversitesi Rektörü Ubeyde İpek hakkındaki iddiaların bağımsız bir komisyon kurularak soruşturulmasını isteyen bir açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Eylül 2020
  • 22:00

Munzur Üniversitesi Rektörü Ubeyde İpek’in yaptığı usulsüz atamalara ilişkin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Dersim Şubesi, basın açıklaması yaptı.

Sanat Sokağı’nda yapılan eylemde basın metnini Eğitim Sen Dersim Şube Sekreteri Raife Yılmaz okudu.

Rektörün yaptığı usülsüz atamalara karşı Yılmaz taleplerini şöyle sıraladı:

"*Üniversiteye akademisyen olarak atadığı kardeşi ve yeğeni için adil bir sınav yapılmış mıdır? Bu durum akademik etik ve usullere uygun mudur? Üniversitede görev yapan onlarca profesör varken tüm akademik birimleri sadece 2-3 profesörün yönetimine vermek nasıl bir güvensizliğin ürünüdür!

*Alanında eğitim görmüş akademisyenlerin kaçı alanında istihdam edilmektedir? Yine alanında ihtiyaç bulunmamasına rağmen bir hemşerisine Üniversitenin iki biriminde birden eş zamanlı kadro açmış mıdır?

*Üniversiteye kendi döneminde kaç tane hemşerisini ailece, kimlerin referansı ile atadığını ve bunlara üst yönetim görevi verirken hangi kriterleri esas aldığını açıklamalıdır. Elazığ'da yemek yediği balıkçısını bile akademisyen yaptığı doğru mudur?

*Doktorasını tamamlamış olup akademik yetkinliğe sahip olmasına rağmen yıllardır doktor öğretim üyesi kadrosu verilmeyen araştırma görevlileri için gerekçe muhalif görülmeleri midir?

*Fakülte sekreterliği görevine atadığı ve şoförlük görevi dışında bir memuriyet tecrübesi olmayan şoförünün KPSS belgesi var mıdır? Bu atama kanunda yazan liyakat esasına uygun mudur? "Ben layık gördüm atadım" gibi keyfi bir tutum olamaz.

*2019 yılında yapılan görevde yükselme sınavında, sözlü sınav komisyonuna kimin hangi puanı alacağı talimatını vermiş midir?

*Mahkemenin ısrar kararı ile fakülte sekreterliği görevine atanan Eğitim Sen şube yöneticimizin mahkeme kararının bozulması için yüksek yargıdan hatır kararı çıkarılmış mıdır? Böyle bir karar çıkarılmışsa kimlerin aracı olduğu açıklanmalıdır.

Yükseköğretim Kurulundan talebimiz bütün bu iddiaların ve onlarcasının etkin şekilde soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurularak, şahitlerin dinlenmesi, delillerin toplanması ve soruşturmaları etkileyebilecek rektör Ubeyde İpek ve diğer sorumluların açığa alınmasıdır."