Urfa TEM’de baskı ve işkence altında ifade alındı

Halfeti’de yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınan ve karakolda işkence gören onlarca kişiye zorla ifade imzalatılıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mayıs 2019
  • 18:23

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde 1 Özel Harekat Polisi Komiser Yardımcısı ve HPG’li olduğu ileri sürülen 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 polisin de yaralandığı çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerinde gözaltına alınanlardan 11 kişinin ifadesi baskı altında alındı. İfadesi alınanlar işkence altında polisin hazırladığı tutanaklar zorla imzalatıldı. 

‘İşkence altında ifadeler alınıyor’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, gözaltına alınan Alakuş ailesi fertlerinden Mehmet Alakuş, ifadesinde örgüte yardım ettiği amcasının ve köyde bulunan herkesin örgüte yardım ettiğini söylüyor. Avukatların kendisiyle yaptığı görüşmede Alakuş’a ciddi işkencelerin yapıldığını ailesi ve eşiyle tehdit edildiği belirtildi. Konuşmakta bile zorlanan Alakuş’un, kendisine yapılan işkencelerden kaynaklı çok korktuğunu ve bu yüzden işkencenin yapılmadığını söylediği kaydedildi. 

Avukatlara keyfi kısıtlama

Gözaltında birden fazla müvekkili olan avukatların Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla avukatların sadece 1 kişiyle görüşebileceği şeklinde kısıtlama kararı verildiği belirtildi. Bu durumun yasalara aykırı olduğunu ve keyfi bir uygulama olduğunu kaydeden Urfa Barosu, hukuksuz uygulamanın derhal sonlanmasını istedi. 

Savcılık işkence iddialarını yalanladı!

Yaşanan durumla ilgili Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’yla görüşen Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, avukatlara getirilen 1 kişiyle görüşme kısıtlamasının kaldırılması, müvekkillerine yapılan görüşmelerde polis nezaretinin olmaması, gözaltına alınanlara dönük kötü muamele ve işkencenin durdurulması ve gözaltına alınanların adli tıp dahil olmak üzere her türlü sağlık kontrollerinden geçirilmesi talebinde bulundu. İşkence iddialarını yalanlayan savcılık, konuyla ilgileneceklerini söyledi. 

Hastaneye götürülmüyorlar

Gözaltında işkenceye maruz kalanların hiçbirinin hastaneye götürülüp darp raporu alınmadığı öğrenildi. Müvekkilleriyle görüşen avukatlar, müvekkillerinin tanınmayacak halde olduklarını ve yürümekte zorlandıklarını aktardı. Gözaltında olanların işkence edildikleri gün gibi orta olduğunu ancak buna rağmen hastaneye götürülüp darp alınmadığını dile getirdiler. Gözaltına alınanların hastaneye götürülüp darp raporu alınması talebinde bulunduklarını ancak bunun yerine getirilmediğini bugün aynı talepte bulunacaklarını ifade etti.  

İşkence devam ediyor

Yaşanan işkence vakasının kamuoyuna yansımasından sonra işkencelerin bir nebze de olsa hafifletildiğini ancak halen devam ettiği öğrenildi. Karakolda her gün yeni gözaltların yaşandığını ve kaç kişinin gözaltında olduğu yönünde avukatlara bilgi verilmezken onlarca kişinin TEM Şube’de hem gözaltında olduğunu hem de işkence altında olduğu belirtildi. İşkencelerin son bulması için kamuoyu baskısının daha da artması gerektiğini söyleyen avukatlar, işkencenin insanlık suçu olduğunu ve bu suçu işleyen herkesin er ya da geç hesap vereceğini söylediler. 

İşkence adliye koridorlarında

Halfeti ve Bozova’da gözaltına alınan onlarca kişinin gözaltı süreleri 4 gün uzatıldı. Gözaltındakiler bugün Urfa Adliyesi’ne getirildi. Urfa Adliyesi’ne getirilenler, yoğun polis ablukası altında adliyeye girdi. Gözaltında olanların yürüyemeyecek durumda olduğu görülürken, bazılarının ise ayakkabılarının olmadığı, kiminin ise yarı çıplak bir vaziyette olması dikkat çekti. Hepsinin eli yüzü ve kafasının şiş ve morluklar olduğu görülürken, hepsinin eli yüzü kan içinde. Adliyeye ters kelepçeyle getirilen gözaltılar, koridorunda ayakta ve yüzleri duvara dönük bir vaziyette bekletildi.