"Üniversitemizi kararlılıkla savunacağız"

Boğaziçi Akademisyenleri ders vermesine izin verilmeyen Akademisyen Yaman Barlas’ın uluslararası başarısından BOUN’ün itibar devşirmeye çalıştığını açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Kasım 2022
  • 23:30

Boğaziçi Akademisyenleri ders vermesine izin verilmeyen Akademisyen Yaman Barlas’ın uluslararası başarısından BOUN’ün itibar devşirmeye çalıştığını açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde direnişin 677’nci gününde Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri eylemlerine devam ediyor. #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek arkalarını 458. kez rektörlük binasına dönen akademisyenler açıklama yaptı ve şunları dedi:

“Yönetimin istihdama yönelik bu hamleleri, üniversitemizde bugüne dek titizlikle koruduğumuz liyakat ve özgür düşünceye dayalı akademik ortamın yerine, belli bir siyasi görüşün hizmetine adanmış, vasat ve tek sesliliğin hakim kılındığı bir düzenin hedeflendiğini işaret ediyor. Kayyım yönetimince son dönemde alınan kadro kararları da kurumun ihtiyaç ve taleplerini yok sayan bu kayırmacı istihdam politikasının bir parçası”

Eğitim Fakültesinde, Fakülte Yönetim Kurulu ve bölüm kurullarınca oy birliğiyle reddedilmesine rağmen toplam 4 kadronun atamalarının bu hafta yapıldığı belirtilen açıklamada şöyle maruz kaldıkları yönetim şiddetinin örnekleri için şunlar denildi:

“Özel güvenlik birimleri Kuzey Kampüs’te yer alan Eğitim Fakültesi ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde teftiş gezisi yaparak Tolga Sütlü’nün işe iadesini talep eden afiş ve posterleri panolardan ve ofis kapılarından söktü; güvenlik elemanları, bu cebrî müdahaleye itiraz eden hocaların kapılarındaki afişleri fotoğrafladı.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde yarı zamanlı olarak çalışan ve Naci İnci yönetimi tarafından derslerine son verilen veri bilimi uzmanı Kaan Öztürk’ün Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübünün düzenlediği bir etkinliğe katılmasına, yani kampüste mesleki bir konuşma yapmasına izin verilmedi.”

Açıklamada şu talepler sıralandı:

“Üniversitedeki gayrimeşru uygulamalar bir an önce sona ermelidir.

Üniversitemizdeki tüm fakülte dekanları, enstitü müdürleri ve yüksek okul müdürü seçimle göreve gelmeli ve seçilmiş kurullarla denetlenebilmelidir.

Şeffaf ve demokratik yollardan belirlediğimiz ve haksızca işlerine son verilen dekanlarımız ve enstitü müdürümüz bir an önce görevlerine iade edilmelidir.

Atama ve yükseltme kriterleri hiçe sayılarak, bölüm, fakülte ve enstitülerin onayı alınmadan, tepeden inme kararlarla yapılan tüm atamalar gayrimeşrudur, geri alınmalıdır.

İşlevsizleştirilen Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi ve Cinsel Tacizi Önleme Koordinatörlüğü işinin ehli çalışanlarıyla birlikte bir an önce tekrar faal hâle getirilmelidir.

Gayrimeşru yönetim tarafından gerekçesiz şekilde el konulan İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi binası eski işlevine kavuşturulmalı, yeniden araştırmacıların kullanımına sunulmalıdır.

Naci İnci ve yönetimi ile bugüne kadar hukuksuzca kadrolaşmış tüm isimlerin istifasını talep ediyoruz.

Fakülte ve bölüm kararları yok sayılarak işine son verilen ve dersleri iptal edilen meslektaşlarımızın haksızca uzaklaştırıldıkları işlerine iade edilmelerini, ayrıca öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz hakkında mesnetsiz gerekçelerle açılmış tüm disiplin soruşturmalarının geri alınmasını bir kez daha talep ediyoruz.”