“Uludağ milli parktır”

Bursa Çevre Platformu'nun 5 Haziran Dünya Çevre Günü sebebiyle yaptığı açıklamada Uludağ'ın milli park olarak kalması gerektiği vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Haziran 2022
  • 12:15

Bursa Çevre Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Uludağ sarı alan yerleşkesindeki milli parklar müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Platform adına açıklamayı Sedat Güler okudu.

“Su şehri Bursa hızla kuraklığa itiliyor”

Evrensel’de yer alan habere göre, eylemde Bursa’nın yaşam kaynağı Uludağ’ın derelerinin oteller ve diğer tesislerin atıkları ile kirlendiğini söyleyen Güler, “Temiz akan su kaynakları ise, su daha toprağa düşmeden kaynağından borularla yerel yönetim ve su şirketlerin kurduğu su fabrikalarının depolarına ve kasalarına akıyor. Su şehri Bursa hızla kuraklığa itiliyor” dedi.

“Uludağ milli park olmaktan çıkarılacaktır"

Uludağ için hazırlığı süren ve çalışmaları Turizm Bakanı tarafından basına duyurulan “Uludağ Alan Başkanlığı” kanun tasarısından söz eden Güler parka yapılmak isteneni şu ifadelerle aktardı:

“Kanun TBMM’ne getirilip kabul edilirse Uludağ Milli Parkı’ndaki yapılaşma ve insan baskısını artacak; önce Uludağ’ı, ardından Bursa’yı yok oluşa götürecek bir süreç başlayacaktır. Bu yasanın yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra Uludağ Milli Park olmaktan çıkarılacaktır.”

“Uludağ siyasetin ve sermayenin talanına bırakılamaz”

Bursa Barosu, TMOOB ve DOĞADER'in Uludağ’daki yapılaşma ve talana karşı açtığı 27’ye yakın dava bulunduğunu ve davaların hâlâ devam ettiğini söyleyen Güler şunları vurguladı:

“Uludağ, Bursa’nın yaşam kaynağı, doğal ve kültürel mirasıdır. Uludağ’da tespit edilen yüzlerce endemik bitkilerin 32’si Dünya’nın hiçbir yerinde yoktur. İşte bu yüzden Uludağ milli parktır ve milli park olarak kalmalıdır. Alan başkanlığı yasası ile yapılaşma ve talan artacak, Uludağ ormanlarının, su kaynaklarının, endemik bitki çeşitliliğinin yok oluşu hızlanacak ve gelecekte Uludağ eteklerindeki yerleşim yerlerinden başlayarak Bursa’yı da yok edecektir. Bunun içindir ki Uludağ siyasetin ve sermayenin talanına ve insafına bırakılamaz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir Bursa bırakabilmek için, Uludağ milli park olarak kalmalı ve milli park kanunları tavizsiz uygulanmalıdır”