“Tutsak avukatlara özgürlük!”

İzmir’de avukatlara yönelik devlet terörüne karşı ÖHD ve ÇHD, düzenlediği basın açıklamasında dayanışma çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Haziran 2023
  • 20:00

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, avukatlara yönelik devlet terörüne karşı basın açıklaması düzenleyerek tepki gösterdi.

İzmir’de Bayraklı Adliyesi’nde önünde yapılan eylemde basın metnini ÖHD üyesi İmdat Ataş okudu. 12 Haziran'da ÖHD üyesi Gülhan Kaya'nın mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklandığını anımsatan Ataş, müvekkillerini savundukları için baskılara maruz kaldıklarını söyledi. Ataş konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Bizler avukatlarız. Karakollarda, savcılıklarda ve mahkemelerde, bu sömürü ve sömürge düzeninden rahatsız olanların, ona karşı mücadele edenlerin, işkence görenin, toplantı ve gösteri hakkını kullanırken dövülüp sövülenlerin, evinde, işyerinde ve sokakta katledilen kadınların, bugün büyük bir linç güruhunun önüne atılarak yaşam hakları dahi yok edilmeye çalışılan LGBTİ+'ların, iş cinayetlerinde katledilen, en küçük krizde işten atılan işçilerin, kimliği için mücadele ettiği için zulme maruz bırakılan Kürdün, tüm ezilenlerin ve emekçilerin avukatlarıyız. Avukatlık yaparken gözaltına alınıp, tutuklanan ve bu ülkede müvekkillerimiz ne yaşamışsa ondan bir parça da olsa payını alanlarız. Biliriz ki, savunduğumuz kim varsa, haklarını savunamasın, örgütlenmesin, sokağa çıkamasın, hiçbir şeye itiraz edemesin ve bu sömürü düzeni devam etsin diye gözaltına alınıp, tutuklanıyoruz. Gözaltına alındığımızda avukat olduğumuz için uygulanması gereken yasalar, Anayasa ve uluslararası sözleşmeler askıya alınıyor. Avukat görüş kısıtlamaları, dosya gizliliği, kan ve saç örneği alma gibi onur kırıcı muamelelere maruz bırakılıyoruz. Egemenler bu soruşturmalara hukuk ve yasa kılıfı giydirmeye çalışsalar da, soruşturulan her şeyin, yaptığımız avukatlık faaliyetinin kendisi olduğunu görüyoruz. ıza, yoldaşımıza yapılan saldırıya karşı birleşik ve örgütlü bir mücadele vermediğimizde, bu gözaltı ve tutuklama saldırılarının artarak devam edeceğini de biliyoruz.”

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Dolayısıyla bir önceki içişleri bakanının hedef gösterdiği bu saldırıların hukukla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Arkadaşlarımız değil, bu soruşturmaların sahipleri suç işlemişlerdir. Yaratılmak istenen faşist karanlığa teslim olmayacağız. Tutuklanan ÖHD üyesi/üyemiz ve meslektaşımız Gülhan Kaya'yı ve hapishanelerde olan diğer tüm meslektaşlarımızı mücadeleyle özgürlüklerine kavuşturacağız. Buradan ülkeyi yönetenlere tekrar seslenmek istiyoruz. Hapishanelerdeki tüm avukatlar, meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalı çağrı yaparak bu mücadelede tüm üye ve dostları dayanışmaya çağırıyoruz.”

Eylem sloganlar ile bitirdi.

Kızıl Bayrak / İzmir