“Savunma susmadı, susmayacak!”

Suruç Katliamı anmasında gözaltına alınanlara hukuki destek için gittikleri İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde polislerin saldırısına uğrayan avukatlar basın toplantısı düzenleyerek, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Temmuz 2023
  • 10:00

Hukuk örgütleri 20 Temmuz’da yapılan Suruç anmasında gözaltına alınanlara hukuki destek vermek amacıyla gittikleri İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde saldırıya uğramışlardı. Hukukçular yaşadıkları saldırıya ilişkin ÖHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ortak açıklamayı ÇHD üyesi Avukat Yağmur Kavak yaptı. Avukatların gözaltına alınanlar ile görüşmesinin kolluk tarafından bilinçli bir şekilde engellenerek suç işlendiğini belirten Kavak, konuşmasının devamında şunları söyledi:  

“Uzun bir süredir İstanbul Emniyeti’nde benzer uygulamaların olması, o gün gözaltına alınanlar arasında avukat meslektaşlarımızın olması ve aynı zamanda işkence ve kötü muameleyi tespit etmek üzere gözlemci olarak emniyete gelen İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi ve İnsan Hakları Merkezi üyesi meslektaşlarımızın da emniyete girmesi ve görevlerini ifa etmesi de engellenmiştir. Avukatlar, gerekçesiz bekletilmeyi kabul etmeyerek görevini yapmakta ısrarcı olunca, orada bulunan polis amiri tarafından ‘bunları atın dışarı’ talimatıyla onlarca polisin işkencesine maruz kalmıştır. Yaklaşık 40 avukat arkadaşımız darp edilmiş, kadın meslektaşlarımızın bazıları saçları çekilerek sürüklenmiş, bazı meslektaşlarımız döner kapının arasına sıkıştırılmış, yerlere yatırılarak tekme tokatla dövülmüş, sarhoş olduğu da anlaşılan Fırat isimli polis tarafından ‘Burası Vatan ***, siz hayırdır’ şeklindeki sinkaflı küfürlerle ağır bir şekilde darp edilmiş, insanlık dışı muameleye maruz bırakılmıştır.”

Kavak polisler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirterek “Bizler burada toplanan hukuk kurumları olarak, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı yineleyerek meslektaşlarımıza işkence ve kötü muamele uygulayan kolluk görevlilerinin derhal açığa alınarak cezalandırılmasını ve benzer durumların yaşanmaması adına gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz” dedi.

Kavak’ın ardından diğer hukuk örgütü temsilcileri konuştu.