TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı bugün düzenleniyor. Toplantıda konuşma yapan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ile TÜSİAD YİK Başkanı ve Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye kapitalizminin krizinin gelecek yıl daha da derinleşeceğine dair çarpıcı ifadeler kullandı.
“Büyüme hızında sert düşüş kaçınılmaz”
“Geçmişteki bir takım yanlış kararların bedeli ödeniyor” diyen Özilhan, gelecek döneme dair karamsarlığını şu ifadelerle dile getirdi: “Konkordato ilan eden şirketlere her gün bir yenisi ekleniyor. Moraller bozuluyor. Reel sektör, yüksek enflasyon ve TL’deki dalgalanma nedeniyle önünü göremiyor. Yüksek faiz oranları kredi kullanımını sınırlıyor. Eğer iflaslar başlarsa, durum daha da kötüye gider.”
Krizin bu gidişatının toplumun geneline yayılacağına da değinen Özilhan “İşsizlik bugünkü seviyelerinin üstüne çıkar. Yüksek işsizlik ve enflasyon halkın satın alma gücünü düşürür. Düşen talep şirketler kesimini daha da zora sokar. Bankaların bilançolarında sorunlu alacaklar artar ve kredi kapasitesi hepten daralır” diyerek finans-reel sektör koordinasyonuna ve finans sektörünün desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı. “Belli bir süre için büyüme hızında sert bir düşüş kaçınılmaz görünüyor” diyen Özilhan “ekonominin sağlıklı bir büyüme patikasına girmesi” önemine işaret etti.
“Başkanlık sistemine geçişin sancıları: İşler yürümüyor”
Özilhan’ın konuşmasından öne çıkan bir diğer nokta da rejim değişikliğinin yol açtığı sıkıntılar oldu. “Birçok yerde işler yürümüyor” diyerek yönetimi eleştiren ve Erdoğan’ın da bu konudaki sözüne atıf yapan Özilhan şöyle konuştu: “Şu anda bırakın yapısal reformların tasarlanıp hayata geçirilmesini, rutin işlerin yapılmasında bile bürokrasi zorlanıyor. Parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişin sancıları çekiliyor. Birçok yerde işler yürümüyor, her kademede kararlar bir üst merciye devrediliyor. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ‘Bakanlıklarımızda sistemin henüz tam oturmamış olmasından dolayı bazı sıkıntılar olduğunu ve bürokraside bundan kaynaklı rehavet olduğunu biliyoruz’ İnşallah, bu sıkıntılar kısa sürede aşılır ve güçlü bir geleneği olan bürokrasimiz yeniden etkin bir şekilde çalışmaya başlar.”
“Kredi daralması devam ediyor”
TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de krizin devam ettiğine dair şu ifadeleri kullandı: “Kredi daralması maalesef devam ediyor. Nakit sıkışıklığı her sektörde hissediliyor. Şirketler ve tüketiciler bu kur ve faiz yükü altında eziliyor, KOBİ'lerin sorunları yükseliyor...Kredi daralması bitmeden krizin bitmeyeceğini kabul etmeliyiz...”
TÜSİAD yöneticileri konuşmalarında, kısa süreli ve geçici önlemlerden ziyade orta ve uzun vadeli adımlar atılması doğrultusunda iktidarı da eleştirdi. Bilecik “Ekonominin alabora olmamasının yolu yapısal reformlardır” derken, Özilhan “Türkiye’nin enerjisini sürekli olarak dünün problemlerini çözmeye ayırmak yerine, uzun vadeli düşünmeye ve hareket etmeye ayırması gerekiyor” diye konuştu.