‘Hava kirliliği nedenlerinin ilk sırasında kömür kullanımını geldiği’nin ifade edildiği rapor Greenpeace tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla açıklandı.
Rapora göre kömür kaynaklı hava kirliliği nedeniyle her yıl yaklaşık 670 bin kişinin hayatını kaybettiği Çin’de, hava kirliliği yüzünden insan yaşamı ortalama üç sene kısalmış durumda. Raporda aynı nedenle insan ölümlerinin Hindistan’da 80 bin ile 115 bin arasında değişirken, Avrupa’da 23.300’e, ABD’de ise 13.200’e ulaştığı belirtildi.
Greenpeace’in raporunda 2017 yılında, Dünya Sağlık Örgütü’nün (PM2,5 verilerini baz aldığı) raporuna göre Avrupa’nın havası en kirli 10 kentinin 8’inin Türkiye’de olduğu bilgisi tekrarlandı.
Karbon emisyonu da hava kirliliğinin bir diğer nedeni. Rapora göre ulaşım sektörü giderek daha çok karbon emisyonuna sebep oluyor. Karbon emisyonunun 2050’ye kadar üç kat büyüyeceği tahmin ediliyor.
Greenpeace Uluslararası Yönetici Direktörü Jennifer Morgan raporla birlikte şu ifadeleri dile getirdi:
“Temiz hava bir lüks değil, temel bir insan hakkı. İnsanları kirli ve zehirli havayı solumaya zorlamanın kabul edilebilir bir yanı yok. Giderek daha çok insan sağlık sorunlarıyla boğuşuyor ve buna karşı çözüm istiyor.
Bu halk sağlığı sorununu fosil yakıtları bırakıp yenilenebilir enerjiye geçerek çözebiliriz. Bu dönüşüm halihazırda bazı ülkelerde uygulamaya konuldu. Yaşadığımız zorluk teknolojik değil, siyasi.”