"Türkiye hapishanelerinde hak izleme raporu"

İHD Genel Merkezi'nde düzenlen basın toplantısında "2021 Türkiye hapishanelerinde hak izleme rapo-ru" nu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Haziran 2022
  • 17:30

İnsan Hakları Derneği (İHD)Genel Merkezi’nde düzenlen basın toplantısında “2021 Türkiye hapishanelerinde hak izleme raporu” nu açıkladı.

İHD Merkezi Hapishane Komisyonu eş sözcülerinin de yer aldığı toplantıda açıklanan raporun hazırlanması hakkında şu bilgiler verildi:

“İHD hapishanelerde yaşanan tüm olumsuzlukları, mahpusların yaşadıkları haksızlıkları şubeler, bölgeler ve ülke düzeyinde izleyip raporlama gayreti içerisindedir. Bu çalışmalarını yürütürken bilgi ve veri toplamak için pek çok kaynaktan beslenmektedir. 27 şubesi ve 8 temsilciliğiyle halihazırda Türkiye’de faaliyet gösteren en yaygın insan hakları kurumu olan İHD yayınladığı hak ihlalleri raporlarının yanı sıra insan hakları alanında faaliyet yürüten diğer sivil toplum kurumları ve barolarla da farklı dönemlerde hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporlar yayınlamaktadır.”

Başvuruların değerlendirilmesiyle birlikte, hapishanelerle ilgili kurum açıklamaları, kurumlarla yapılan görüşmeler aktarılarak raporun hazırlanma süreci şu şekilde anlatıldı:

“Son olarak, hapishaneler ve mahpus hakları alanında çalışan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu, Türk Tabipler Birliği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, tutuklu ve hükümlü aileleri dernekleri gibi diğer sivil toplum örgütleri ile ortak çalışmalar yürüttüğümüzü eklemeliyiz. Bu ortak çalışmaların ve eşgüdümün neticesinde de önemli bilgi ve verilere ulaşabilmekteyiz” 

Derneğe binlerce başvuru yapıldığı belirtilerek şunlar söylendi:

“Derneğimize hapishanelerden yapılan başvurularda çoğunlukla birden fazla hak ihlali dile getirilmekte ve bu konuda derneğimizden yardım talep edilmektedir. Özellikle hasta mahpusların durumu, tecrit, çıplak arama, iletişim hakkının gaspı gibi birçok farklı konuda derneğimize ciddi oranda yapılmış başvuru mevcuttur. Türkiye hapishanelerinde kalan yabancı uyruklu mahpuslar da özellikle dil bariyeri nedeniyle çok fazla hak ihlaliyle karşılaşmaktadır. Yabancı uyruklu mahpuslar çoğunlukla adil yargılanma hakkından ve Türkçe bilmedikleri nedeniyle de iletişim hakkından yararlanamadıkları sebebiyle derneğimize başvuru yapmaktadır.”

Raporun tamamı için: 2021 Hapishane Raporu