Türk Tabipleri Birliği (TTB), Bozkurt, Çatalzeytin, Ayancık, Şenpazar, Azdavay ilçelerinde yaşanan sel felaketlerine ilişkin değerlendirme raporu yayımladı. Raporda "Uzun süreli psikolojik destek ve rehabilitasyon planlamasının gerekli olduğu açıktır" dedi.
Sel felaketine dair değerlendirme raporunun hazırlanma sürecine ilişkin şunlar ifade edildi:
“Değerlendirme Raporu 17-19 Ağustos 2021 tarihleri arasında sel alanına giden Türk Tabipleri Birliği (TTB) heyeti tarafından hazırlanmıştır. Sel felaketinden etkilenen bölge ziyaretlerini TTB Merkez Konseyi, TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri (ODSH) Kolu, Kastamonu-Çankırı Tabip Odası ve Sinop Tabip Odası’ndan oluşan heyet ile gerçekleştirmiştir. Heyet, 17 Ağustos 2021 tarihinde Kastamonu Bozkurt ilçesi ziyaretinden sonra selden en fazla zarar gören ikinci yerleşim olan Kastamonu Çatalzeytin ve Sinop Ayancık ilçelerini ziyaret etmiştir. Ayrıca Şenpazar ve Azdavay ilçelerine 18 Ağustos 2021 günü ziyaretlerini gerçekleştirmiştir. Heyet, sel felaketinden etkilenen bölgelerde hastane yöneticileri ve hekim/sağlık çalışanlarıyla, toplum sağlığı merkezi ve aile sağlığı merkezi hekim/sağlık çalışanlarıyla, belediyelerle, yerel yöneticilerle, sivil toplum örgütleriyle ve sendikalarla görüşmeler yapmıştır.”
Raporda her bir ilçeye ilişkin maddi ve can kayıplarının yanı sıra sel sonrası olağan hayata dönüş sürecine ve sağlık hizmetlerine dair gözlemler de yer aldı. Pandeminin sel felaketinin yarattığı zeminde daha hızlı yayılabileceğine ilişkin vurguların yanı sıra alınması gereken önlemler sıralandı.
Elektrik kesintilerinin, içme suyuna ulaşımın zorluğunun, iletişim sorunlarının işlendiği raporda her ilçeye dair ayrıntılı veriler ifade edildi.
“Uzun süreli psikolojik destek ve rehabilitasyon planlaması gerekli”
Raporun Bozkurt bölümünde felaketin psikolojik etkilerine dair şu ifadelere yer verildi:
“Yaşanan olayın yarattığı travmanın izleri, bölge halkının yaşadığı psikolojik travmanın büyüklüğüne işaret etmektedir ve yerel yöneticilerin de bu travmadan muaf olmadıkları unutulmamalıdır. Uzun süreli psikolojik destek ve rehabilitasyon planlamasının gerekli olduğu açıktır.”
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.