TTB: “İdam, kimyasal hadım” çözüme hiçbir katkı sunmaz

TTB Merkez Konseyi, çocukların kaybolması, istismara uğraması, katledilmesi gündemi üzerine yaptığı açıklamada, “idam, hadım” yöntemlerinin sorunun çözümüne hiçbir katkı sağlamayacağını vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Temmuz 2018
  • 13:03

Türk Tabipleri Birliği (TTB), çocuk istismarları, kaçırılmaları, cinayetleri ve konuyla ilgili AKP iktidarının yasa hazırlıkları üzerine merkez konsey binasında basın toplantısı düzenledi.

TTB Merkez Konseyi (MK) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, genel sekreter Dr. Bülent Nazım Yılmaz ile merkez konsey üyeleri Dr. Selma Güngör, Prof. Dr. Çetin Atasoy ve Prof. Dr. Gülriz Erişgen’in katıldığı basın toplantısında basın açıklamasını Sinan Adıyaman okudu.

“Çocukların yaşam hakkının ihlalinde artış var”

Çocuk istismarı, kaçırılmaları ve cinayetlerinin çok katmanlı bir sorun olduğunu belirten Adıyaman, sorunun Türkiye’de giderek tırmandığına ilişkin verileri şu ifadelerle hatırlattı: “2008-2016 yılları arasında 15 bin 399’u kız olmak üzere 26 bin 168 çocuğun, yine sadece geçtiğimiz yıl bin 660 Suriyeli çocuğun kaybolduğu kayıtlara geçmiş durumda. 2015 yılında kaybolduktan ya da kaçırıldıktan sonra arama çalışmaları süren 5 bin 169 çocuk olduğu bildiriliyor.”

“‘İdam, hadım’ çözüme hiçbir katkı sunmaz”

Sorunun tek bir çözüm yolu bulunmadığını ifade ederek sözlerini sürdüren Adıyaman, bununla birlikte, AKP iktidarının sunduğu “idam” veya “kimyasal hadım” yolların çözüme katkı koymayacağının altını çizdi. Adıyaman “Bu önlemler yapısal mekanizmalar oluşturmakla sorumlu devlet yöneticilerinin toplumun öfkesini kendilerinden uzaklaştırma ve başka düzeyde insan hakları ihlallerine yol açmaktan başka bir işe yaramaz” dedi.

“Önleyici hizmetlere öncelik verilmeli”

Çözüm yolunun önleyici hizmetlere öncelik vermekten geçtiğine dikkat çekilerek devam eden açıklamada, çocuğu merkeze koyan bir toplumsal anlayışa ve riskleri önceden fark edip bunları ortadan kaldırmaya yönelen sistemlere ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Çocuk hakları ve çocukların yararına yapılacak bütün çalışmalara TTB’nin katılacağı belirtilen açıklama TTB’nin çözüm önerileri de sıralanarak noktalandı. Devlet yetkilileri, cezalandırma tehditleri sunmak yerine, toplumu sorunun çözümüne katacak uygulamaları hayata geçirmeye çağrıldı.