Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerine dönük dayatmalarına karşı İstanbul’da basın toplantısı gerçekleştirdi. Dr. Bilge Atlas Kaplan’ın okuduğu basın açıklamasında “Baskı, keyfi soruşturma ve tehditlere hayır! Aile hakimlerini susturma, işten atmayı kolaylaştırma, mevcut haklarını kısıtlama yönetmeliğini kabul etmiyoruz” denildi.
Keyfi işten atmalar kolaylaşacak
Kaplan, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanun’unda disiplin süreçlerine ilişkim hiçbir hüküm bulunmazken yönetmeliklerin keyfi bir şekilde sık sık değiştirilip uygulandığına dikkat çekerek şunları ifade etti:
“Yönetmeliğin 7. Maddesi başta olmak üzere ASM sağlık çalışanlarının mevcut iş güvencesi artık pamuk ipliğine bile bağlı kalmayacak hale getirilmiştir.
Başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, görüş ve önerilerini, taleplerini, eksiklikleri ve eleştirilerini basın ve sosyal medya aracılığıyla gündeme getiren, kamuoyunu bilgilendiren aile hekimi meslektaşlarımız artık sözleşme fesihi ile karşı karşıya gelecektir.
Yönetmeliğin ihtar puan cetveline eklenen yeni maddeye göre:
Kamu görevleri hakkında izinsiz olarak basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kurumlarına veya sosyal medya araçlarıyla bilgi veya demeç vermek 50 ceza puanı
Bu madde göreve sarhoş gelmek veya gerçeğe aykırı rapor düzenleme ile eş tutulmuştur. İki defa bu şuçu işleyen, katlamalı ceza sistemi ile işsiz kalabilecektir.
Aynı yönetmeliğin 7. Maddesi başta olmak üzere ASM sağlık çalışanlarının mevcut iş güvencesi artık İl Sağlık Müdürleri ve Sağlık Bakanlığı Müfettişlerinin eline bırakılmıştır.”
“Pandemi sürecinde iyileştirme beklerken ceza ve yasaklar getirildi”
Kaplan yeni yönetmelikle birlikte aile hekimlerinin uğrayacağı hak gasplarını sıralayarak şu şekilde devam etti:
“Sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde aile hekimlerine kayıtlı nüfusun düşürülmesi ile birlikte azalan, yetersiz hale gelen ücretlerin, emeklerinin karşılığı olan düzeye kavuşturulması amacıyla katsayı değişikliği yapılması talep edilmiş, sevk zincirinin kurulması istenmişti. Personel eksiği ile bu pandemi döneminde kiralık apartman dairelerinde, bodrum katlarında , İşhanlarında, dükkanlarda penceresiz, havalandırması yetersiz, sağlıksız mekanlarda hizmet veren aile sağlığı çalışanları bu yönetmeliği hak etmemiştir. Sağlık Bakanlığı, bırakın ücretlerde iyileştirmeyi toplumun sağlık hakkı, can güvencesi, sağlık çalışanlarının temel hakları için söz söyleyen sağlık çalışanlarını susturmayı, kolayca işten atmayı içeren, iş barışını bozan bir yönetmelik yayınlamaktan kaçınmamıştır.”
“Yönetmeliğin iptali için mücadele edeceğiz”
Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:
“Ceza puanlarını ağırlaştıran sözleşme feshini kolaylaştıran, sözleşmeyi yenilememe adı altında dayanaksız ve keyfi bir yaptırımlar getiren, görevden uzaklaştırma süresini uzatan, ek görevler dayatan, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini gider başlıklarına ekleyen ancak aylık ücretlere yansıyan bir iyileşme sağlamayan, aile hekimlerinin taleplerini karşılamayan yeni ceza sözleşmesini kabul etmiyoruz.
Sağlık bakanlığının bu baskıcı tutumuna karşı mücadele edeceğimizi, yönetmeliğin iptali için hukuki ve her türlü demokratik mücadele yollarını sonuna dek kullanacağımızı kamuoyuna bildiririz. “