Toplumun gündeminde faturalar, enflasyon ve işsizlik

Salgın döneminde yapılan bir araştırmaya göre zamlardan endişe edenlerin oranı yüzde 95, işsiz kalmaktan endişe duyanların oranı yüzde 79, faturaları ödeme kaygısına sahip olanların oranı %84 oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ekim 2020
  • 17:38

İpsos Araştırma Şirketi, Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesinden itibaren toplumda bu konuya ilişkin farkındalık düzeyleri, endişeleri, değişen davranışları, hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımalarını ortaya koyma hedefiyle bir araştırma yayımladı.

Salgının sınıfsal farklarını derinleştirdiğini söyleyen %43

Salgının etkilerinin toplumda sınıfsal bir fark gözetip gözetmediğini ele alan araştırmaya katılanlardan yüzde 43’ü salgının sınıfsal farklılıkları derinleştirdiğini söylüyor. Araştırmaya katılanlar “Üst sınıfın salgın sürecinde karantinada kaldıkları süredeki yaşam koşullarına, işe gitmek zorunda olmamalarına, tedaviyi aynı şartlar altında almadıklarına” dikkat çekiyor.

Daha zor günler bekleyenlerin oranı %59

Katılımcılara yöneltilen “Salgında zor günler geride mi kaldı yoksa daha zor günler bizi mi bekliyor” sorusuna “iyimser” beklentiye sahip olanların oranı %22 iken, “kötümser” beklentiye sahip olanların oranı %59.

İşsiz kalmaktan endişe duyanların oranı

Araştırmaya göre toplum, salgının ekonomik etkilerine dair ciddi endişeler taşıyor. Çalışanlar arasında işsiz kalmaktan endişe duyanların oranı %94 olarak belirlenirken, ay sonunda faturaları ödeyebilme konusunda endişe yaşadığını söyleyenlerin oranı %84.

“Her 10 kişiden 4’ü sınıfsal eşitsizliğin arttığını düşünüyor”

İpsos Türkiye CEO'su Sidar Gedik, “Her 10 kişiden 4'ü ise salgın nedeni ile toplumsal sınıflar arasındaki eşitsizliğin arttığını düşünüyor” dedi. Gedik, araştırmalara göre dolar milyarderlerinin servetinin salgında yüzde 28 büyüdüğüne işaret ederek, “Salgın zenginlerin tasarruflarını, yoksulların ise borçlarını büyütüyor” diye konuştu.