Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon verilerine ilişkin olarak, gerçekliği yansıtmadığını belirterek toplu sözleşmenin gerçek durum üzerinde yenilenmesini isteyen yazılı bir açıklama yaptı.
'TÜİK'in enflasyon verileri acı reçetenin bir parçasıdır'
“TÜİK vasıtası ile bugün açıklanan enflasyon verileri emekçilerin önüne konulan acı reçetenin, kuru ekmek bütçesinin bir parçasıdır. Milyonlarca kamu emekçisi, işçi, emekli çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyonu perdeleyen rakamlarla, sahte verilerle bir kez daha açlığa mahkum edilmek istenmektedir” denilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:
“Pandemi ile artan hayat pahalılığını görmezden gelenler geçtiğimiz ‘Toplu sözleşmede’ Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı ile 2021 yılının ilk altı ayı için yüzde 3 maaş artışına mahkûm edilen üç milyonu aşkın kamu emekçisinin ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisinin bir yıl boyunca sefalet oranlarındaki artışlarla yetinmesini beklemektedir.”
Gerçek enflasyona karşı KESK'in talepleri
KESK yaptığı açıklamada taleplerini şöyle sıraladı:
"-Çoktan hükmünü yitiren, kamu emekçilerine 2021 yılı için yüzde 3+3 maaş artışı dayatılan ‘toplu sözleşme’ derhal yenilenmelidir.
-Hiç vakit kaybetmeden yapılacak toplu sözleşme ile maaşlarımız yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artırılmalıdır.
-Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Birinci vergi dilimi yüzde 15'ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.
-Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir.
-Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır.
-Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.”