TOKİ AOÇ’yi ihaleye çıkardı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TOKİ’nin AOÇ’yi ihaleye çıkardığını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ağustos 2019
  • 11:10

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) talan edilmek üzere TOKİ tarafından ihaleye çıkarıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TOKİ’nin AOÇ arazisini satışa çıkardığını duyurdu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yaptığı açıklamada AOÇ arazilerinin 2012’de Büyükşehir Belediyesi tarafından imar planı değişikliği yapılarak konut ticaret alanına dönüştürüldüğünü, sonraki süreçte de değişiklikler yapıldığını ve bunların yargıya taşındığını hatırlatarak “Bu süreç göstermiştir ki, AOÇ alanlarının kamu yararı önceleyerek devir ve tahsisleri bir süre sonra ranta konu ediliyor ve üçüncü şahıslara peşkeş çekiliyor. İhalenin iptalini yargıya taşıyacağız ve ilgiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

TOKİ AOÇ arazilerini 5 Eylül’de Çukurambar’da açık arttırma ile satışa çıkaracak. Bu talan ihalesinin iptali için yargıya başvuracaklarını belirten Candan devamında şunları ifade etti:

“24.05.1983 yılında 2823 sayılı Kanun ile Atatürk Orman Çiftliği Mülkiyetindeki Bir Kısım Arazinin Devredilmesine İzin verilmesi Hakkında Kanun ile AOÇ arazilerinden bir bölümü Tıp Fakültesi yapılmak üzere Gazi Üniversitesine devredilmişti. Karakusunlar Mahallesi 29096 ada 7 parsel, 29098 ada 2 parsel, 29101 ada 24 parsel, 29101 ada 18 parsel, 29102 ada 5 parsel, 29101 ada 23 parseller Gazi Üniversitesi mülkiyetinde iken TOKİ ile Gazi Üniversitesi arasında yapılan bir protokolle TOKİ’ye verilmiş, Bu hukuksuz devir 2011 yılı AOÇ Sayıştay raporlarına yansımış ve Sayıştay raporunda arazilerin 2823 sayılı Kanunun gerekçesine ve tahsis amacına aykırılık tespit edildiği için AOÇ’ye iade edilmesi gerektiğini ifade etmişti.”

2014’te AOÇ arazilerinin 37 bin metrekaresinin ABD Büyükelçiliği’ne satıldığını, şimdi de arazilerin parsel adları değiştirilerek ihaleye çıkarıldığı belirten Candan, “1983 yılında AOÇ arazilerinin bir kısmının Gazi Üniversitesine Kanun ile devrindeki amaç kamusal yarar içeren tıp fakültesi yapılmak üzere devredilmişken, bugün geldiğimiz noktada TOKİ’nin elinde AOÇ arazileri rant aracı haline gelmiştir” dedi.