TMMOB eylemlerinde 2. gün

TMMOB, “Gezi'ye, emeğinize ve mesleğimize sahip çıkıyoruz” başlığı ile ülke çapında sürdürdüğü eylemlerin 2. gününde Diyarbakır, Muğla, Aydın, Bolu, Kocaeli, Samsun ve Eskişehir'de basın açıklaması ve toplantıları gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Mayıs 2022
  • 21:00

TMMOB Gezi Davası’nda verilen siyasi karar sonrası başladığı eylemlerini sürdürüyor.

“Gezi'ye, emeğinize ve mesleğimize sahip çıkıyoruz” başlığı ile ülke çapında yürütülen kampanya kapsamında eylemlerin 2. günü geride kaldı. Diyarbakır, Muğla, Aydın, Bolu, Kocaeli, Samsun ve Eskişehir'de basın açıklaması ve toplantılar gerçekleştirildi.

21. gününe giren Adalet Nöbetlerinin Muğla ayağında Mimarlar Odası Muğla Şubesindeki nöbet ziyaret edildi. TMMOB Heyeti ayrıca Muğla Yatağan Deştin Köylülerinin entegre çimento fabrikası yapımına karşı sürdürdükleri direnişe de destek verdi. Nöbet çadırına giden heyet adına konuşma yapan Selçuk Uluata “Kamusal varlılarımız ve ormanlarımız için direnen halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Deştin köylüleri yalnız değildir!” dedi.

Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda yapılan eylemde basın açıklamasını Selçuk Uluata okudu. Uluata şunları ifade etti:

“Siyasi iktidarın üzerini örtmek istediği başarısızlık tablosunun altında Büyük bir toplumsal dram yaşanıyor. Hayat pahalılığı, işsizlik ve yoksulluk toplumun tüm kesimlerini tükenme noktasına getirdi.

Alın terinin karşılığını alamadan çalışan milyonlarca emekçi ev kirası, ulaşım masrafları ve faturalar nedeniyle ay sonunu getiremez oldu.

Milyonlarca kişi geçimini sağlayabilmek için borç batağına sürüklendi. Yoksulluk ve geçim sıkıntısı halkın yaşam tarzı haline geldi.

Yaşanan bu kriz mühendis, mimar ve şehir plancılarının hayatlarını da çok olumsuz etkiliyor. Başta yeni mezun ve işsiz arkadaşlarımız olmak üzere, kamuda ve özel sektörde her türlü mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerini yapan meslektaşlarımız giderek daha büyük bir hayat zorluğu ile baş etmeye çalışıyor.”

Meslektaşlarının karşı karşıya kaldığı sorunlarını sıralayan Uluata son olarak talepleri sıraladı.

“Bütçenin savaşa ayrılması halkı yoksullaştırıyor”

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), "Geziye, emeğimize ve mesleğimize sahip çıkıyoruz" başlığıyla açıklama yaptı. Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi önünde yapılan açıklamada İKK Sekreteri Doğan Hatun konuştu. Ülkenin her alanda kriz içinde olduğunu söyleyen Hatun, mevcut krizin sebebinin iktidar olduğunu belirtti. İktidarın halkın sorunlarını çözmek yerine, toplumsal muhalefeti susturma yoluna gittiğini ifade eden Hatun, ekonomik kriz ile Kürt sorunu arasındaki ilişkiye değindi. Hatun, halkın bütçesinin savaşa ayrıldığını ve bunun halkı daha da yoksullaştırdığını söyledi.  

Gezi Davası’nda tutuklu bulunanlar ile diğer siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısı yapan Hatun, konuşmasının devamında talepleri sıraladı.