Muğla’da çevre örgütleri termik santrallerin kapatılması talebiyle Türkan Saylan Sergi Salonu'nda basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısından önce “Muğla’da kömür için yok edilen köyler” başlıklı belgesel izlendi.
Çerve örgütleri adına MUÇEP gönüllüsü Candan Süsoy konuştu. Muğla'da termik santrallere karşı açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararı çıkmasına rağmen Bakanlar Kurulu kararıyla santrallerin yapıldığını belirten Süsoy santrallerin bölgeye verdiği zararları aktardı.
Konuşmada şunlar ifade edildi:
“Ruhsat sahası içinde kalan 37 köy/mahalle yok edilme tehdidi altındadır. Kömür çıkarmak için köylerin taşınması, zeytinlerin, ormanların ve toprağın yok edilmesiyle çok sayıda insan ve canlının yaşam alanlarından koparılması ve göçe zorlanması hem doğal yaşamı tehdit ediyor, hem de bölgede yaşayan insanımızı aidiyetsizlik hissiyle ve derinleşen yoksullukla karşı karşıya bırakıyor. Diğer taraftan, alım garantisi, kapasite mekanizması gibi teşviklerle kamu bütçesine yılda 200 milyon dolara yakın maliyet getiriyorlar. Termik santrallara verilen bir yıllık teşvik ile zeytine dayalı küçük ölçekli işletmeler kurulabilir ve termik santrallerde ve kömür ocaklarında çalışanlar için istihdam yaratılabilir.”
Açıklamanın devamında termik santrallere sermaye aktarımının durdurularak, kapatılması gerektiğini ifade edildi. Açıklamayı Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Akdeniz Yeşilleri, İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği gerçekleştirdi.