"Salgında tanı yöntemleri ve tedaviler piyasanın insafına terk edilemez"

TTB koronavirüsün kar kapısı haline getirilmesine karşı "Salgında tanı yöntemleri ve tedaviler piyasanın insafına terk edilemez" başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Aralık 2020
  • 12:13

Türk Tabipleri Birliği (TTB) koronavirüsün kar kapısı haline getirilmesine karşı "Salgında tanı yöntemleri ve tedaviler piyasanın insafına terk edilemez" başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada "COVID-19 vakalarındaki artış sonucu kamu hastanelerinde yer bulamayan, kalabalık ortama girme endişesi yaşayan vatandaşın özellikle büyük şehirlerdeki özel hastanelere yönel(til)mesi sonucu özel hastanelere olan talep giderek artmaktadır" denilerek özel hastanelere yönelimin zorunlu hale getirilmesine dikkat çekildi.

Özel hastanelerde "PCR incelemesi ve 'muayene ücreti' birlikte alınıyor diyerek fırsatçı yöntemler ile genelgeyi uyguladıklarını iddia etmektedirler. Hastanın yatışı gerekmesi halinde ise hastaların yoğun bakıma yatırılmadan servislerde tedavi edildiği ve veri girişleri farklı girilerek ücret talep edildiği bilinmektedir" ifadeleri kullanılan açıklamada, mağduriyetten kazanç sağlam açgözlülüğü ortaya konuldu.

Söylemde halkın, pratikte sermayenin çıkarı önceleniyor

Yazılı yasalarda güya halkın sağlığı öncelenirken denetleme yapılmadığı ve pratiğin sermayenin çıkarının öncelendiği vurgulanan açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

"Sağlık Bakanlığı, pandemi sürecini yönetememekte ve denetleme de dahil olmak üzere sorumluluklarını yerine getirmemektedir. COVID-19 tanı testlerinin piyasanın insafına bırakılması, denetlenmemesi sonucu birçok laboratuvar ve sağlık kuruluşu COVID-19 test işlemlerini gelir kapısı haline getirerek kontrolsüz ve uygunsuz işlem yapmaktadır. Bu uygulamalar nedeniyle toplumun büyük bir çoğunluğu testlere ulaşamamakta, tedavi alamamakta ya da kalabalık kamu hastanelerinde kuyrukta beklemektedirler. Sağlıkta eşitlik ilkesini çiğneyen, COVID-19 testlerini ve tedavilerini piyasanın insafına terk eden bu politikalar kabul edilemez. Bu nedenle;

*Kamu veya özel hiçbir hastane/sağlık kuruluşu COVID-19 testleri için hiçbir vatandaştan 2399 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ve 9.4.2020 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine göre COVID-19 öntanı/tanılı hastalardan hiçbir suretle yapılacak herhangi bir işlem/girişim/tetkik/tahlil için yasal olarak ilave ücret alamaz. Bu kararların derhal uygulanması için gerekli adımlar atılmalı ve denetlenmelidir.

*Ücretsiz tanı ve tedavi yalnızca PCR pozitif vakalar için değil klinik ve radyolojik olarak COVID-19 bulguları gösteren vakalar için de uygulanmalıdır. PCR testi negatif olan ve COVID-19 tedavisi başlanan yurttaşlardan özel sağlık kuruluşları ek ücret talep etmemelidir. Bunun için 2.4.2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Bilimsel Danışma Kurulu Çalışması COVID-19 Rehberinde yapılacak değişiklikle olası/kesin vaka tanımını değiştirilerek ödemenin SGK tarafından yapılması sağlanmalıdır."