TDİ: “Tutsakların talepleri kabul edilsin!”

TDİ, ölüm orucunda ve açlık grevindeki tutsakların taleplerinin kabul edilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Aralık 2018
  • 13:22

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde yaptığı basın toplantısında, direnişteki tutsakların taleplerinin derhal kabul edilmesini istedi.

İHD İstanbul şube binasında saat 11.00’de yapılan basın toplantısında ilk sözü İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri aldı.

Yoleri konuşmasında geçen yıl hapishanelerden İHD İstanbul Şubesi'ne yapılan başvuru sayısının 118 iken bu yıl 382'ye çıktığını belirterek, “Neredeyse 3 katı bir artıştan söz ediyoruz. Ve üstüne üstlük bu yıl birçok hapishanede bize iletilmesi istenilen mektupların önlendiğine dair şikayetler aldık, alıyoruz. Bu demektir ki sorun çok daha büyük” dedi. İmralı’da ağır tecrit koşullarının olduğunu belirten Yoleri, hapishanelerde tecridin son bulmasını istedi.

Basın metnini TDİ sözcüsü Uğur Karadaş okudu. Hapishanelerin adı farklı olsa da saldırının aynı olduğunu belirten Karadaş, saldırılara karşı tek yolun direniş olduğunu vurguladı.

Van F Tipi Hapishanesi'nde ölüm orucu direnişinin 87 günü geride bıraktığına dikkat çeken Karadaş, ölüm orucundaki Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım’ın taleplerinin en temel insani talepler olduğunu ifade etti. 

Anarşist Tutsak Şevket Aslan'ın, bir buçuk ay önce anarşist kimliğinin tanınması ve tekli odaya alınmaması üzerine ölüm orucuna başladığını ve talepleri karşılanana kadar sürdürdüğünü belirten Karadaş “Pazartesi günü tekli odaya alınan anarşist tutsak Şevket Aslan 40. günde ölüm orucunu kazanımla sonuçlandırmış oldu" dedi.

Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde bulunan Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 8 Kasımda süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığını belirten Karadaş “Destek açlık grevlerinin yapıldığı Diyarbakır, Batman, Van'da operasyonlar yapılarak aralarında Barış Anneleri, HDP üye ve yöneticileri ve TJA'lıların olduğu onlarca kişi gözaltına alındı" dedi.

Karadaş son olarak TDİ’nin tutsakların sesi olmaya çalıştığını vurgulayarak tutsakların taleplerinin derhal kabul edilmesini istedi.