“Tarikat yurtları kapatılsın”

Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi yaptığı eylemle tarikat yurtlarının kapatılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Aralık 2017
  • 15:54

Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM) önünde yaptığı eylemle tarikat ve cemaat yurtlarının kapatılmasını istedi.

Saat 15.00’te MEM önünde toplanılarak “Kamusal, parasız, nitelikli barınma hakkı sağlansın! Cemaat-tarikat yurtları kapatılsın!” şiarlı ozalit açıldı.

Açıklama okunmadan önce yapılan konuşmada, tarikat yurtlarındaki denetimsizliğin Aladağ’da olduğu gibi felaketlere ve çocukların cinsel istismarına yol açtığına dikkat çekildi. Son günlerde basına yansıyan, cemaat yurtlarındaki cinsel istismarı haberlerinden örnekler verdi.

“Bir yılda adliyeye taşınan istismar sayısı 16 bin 957”

Özcan Danışman tarafından okunan açıklama, “2017 yılının sadece ilk beş ayında eğitim alanında 182’den fazla cinsel istismar yaşandı” ifadeleriyle başladı. Birkaç gün önce, İzmir’in Dikili ilçesinde Süleymancılar tarikatına ait Özel Miyase Yılmaz Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu’nda 7 öğrenciye cinsel istismarda bulunan Ö.F.E.’nin ifadesini alan polislerin, olayın kamuoyunda duyulmaması için karakoldan çıkarılmadıkları ve dosyaya gizlilik kararı getirildiği ifade edildi. “Cinsel istismarı meşrulaştıran politikaların sonucu, sadece bir yılda adliyeye taşınan, çocuğa yönelik cinsel istismar sayısı 16 bin 957” ifadeleriyle süren açıklamada, daha önce de çocuk istismarının önlenmesi için araştırma komisyonu kurulması önerisinin mecliste AKP oylarıyla reddedildiği hatırlatıldı.

Açıklamanın devamında cemaat yurtlarında gerçekleşen istismar olaylarının basına yansıyan bir kısmı hatırlatılarak, yılbaşı gecesi Reina’da 39 kişiyi katleden IŞİD’li Masharipov’un da haftanın 4 günü bir “medrese”de eğitim verdiğine dikkat çekildi.

“AKP’li yıllarda istismar yüzde 434 arttı”

AKP’nin hükümet olduğu 2002 yılından bu yana çocuk istismarının yüzde 434 arttığına dikkat çekilen açıklama, şu talepler sıralanarak sona erdi: “İktidar tarikatlara ve cemaatlere tanıdığı ayrıcalıklara son vermeli, suçlular açığa çıkarılarak en ağır cezaya çarptırılmalıdır. Çocuklarımızı cemaat ve tarikat yurtlarına gitmek zorunda bırakan tüm gerekçeler ortadan kaldırılmalı, kamusal, parasız, nitelikli barınma hakkı sağlanmalıdır. Tarikat ve cemaat vakıflarıyla imzalanan tüm protokoller derhal iptal edilmelidir.”

Açıklamanın ardından sona eren eylemde “Tarikat yurtları kapatılsın!”, “Yurtlar kapatılsın hesap sorulsun!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul