“Tahir Elçi polis kurşunuyla öldürüldü”

Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü tarafından hazırlanan rapor, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin polis tarafından öldürüldüğünü tespit etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Şubat 2019
  • 10:42

Diyarbakır’da Tahir Elçi’nin ölümüyle ilgili Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü (Forensic Architecture) tarafından hazırlanan rapor cinayetin polisler tarafından işlendiğini saptadı.

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim ettiği raporda “cinayet şüphelisi” olduğu tespit edilen polislerin yargılanmaması üzerine raporu kamuoyuyla paylaştı.

Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü’ne (Forensic Architecture) Diyarbakır Barosu’nun başvurusu sonrası yapılan incelemede, cinayete dair ses ve görüntü kayıtları kullanılarak cinayet yeniden canlandırıldı. Elçi’nin vurulma anının görüntü kaydı bulunmadığından dolayı, çeşitli kayıtların çapraz eşleştirilmesiyle oluşturulan dijital modelleme ile Elçi’nin ölümü aydınlatılmaya çalışıldı. Devletin cinayet ile suçladığı PKK’li olduğu iddia edilen 2 kişinin yanı sıra sokakta bulunan polislerin cinayetten sorumlu olup olmadığı araştırılan inceleme sonucunda şu tespitte bulunuldu:

Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde, saat yaklaşık 10:55’te, 7 saniye 12 karelik bir süre diliminde tek bir mermiyle vurularak öldürülmüştür. PKK mensuplarından ikisi de öldürücü atışı yapmamış görünmektedir. Araştırmaya konu olan zaman aralığında yapılan bütün atışların benzer ses profilleri vardır. Bu süre içinde kayda değer derecede uzak bir mesafeden uzun namlulu bir silahın ateşlendiğine dair herhangi bir işitsel delil yoktur. Üç polis memurunun (A, C ve D) Elçi’ye yönelik doğrudan bir ateş hattı vardır ve silahlarını birden çok kere ateşledikleri görülmektedir. Aralarında polis memuru C, Elçi’ye yönelik açık ve engelsiz bir ateş hattıyla silahını ateşleyen tek memurdur. Araştırma olay yerindeki polis memurlarından kesin olarak hangisinin Elçi’nin ölümünden sorumlu olduğunu tespit etmemekle birlikte, kuvvetli suç şüphesi altında olan polis memurlarını saptamıştır. Öldürücü atışın Elçi’yi vurma kastıyla yapılmış olup olmadığının saptanması araştırmanın kapsamı dışındadır.”