Suruç’ta ve mezar başlarında anmalar

Suruç Katliamı’nın 9. yılında katliamda yaşamını yitirenler Amara Kültür Merkezi’nde ve mezar başlarında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2024
  • 14:30

Suruç Katliamı'nın 9. yılında hayatını kaybeden 33 kişi Urfa'nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde anıldı.

DEM Parti Suruç ilçe örgütü önünden Amara Kültür Merkezi’ne yürüyen kitle polis tarafından engellenmek istendi. Engelleme girişimine rağmen Amara Kültür Merkezine yürüyüş yapıldı. Anma yerine hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve SGDF bayrağı dizildi. Anmada “Hiçbir düş yarım kalmayacak” pankartı açıldı. 33 kişi şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu yapıldı. İlk olarak SGDF Eşbaşkanı Berfin Polat söz aldı ve şunları dedi:

“Yanı başımızda barbar IŞİD çetelerine karşı can feda savunulmuş, kazanılmış bir devrim vardı. Yoldaşlarımız gezi barikatlarından, Kobanê siperlerine uzanan yolu yürüdü. Kobanê'yi kanlarıyla suladılar, kazandılar. Bizlere de, sosyalist gençliğe de o devrimi savunduğumuz gibi inşa etme görevi düşüyordu.” 

9 yıl önce Amara'nın etrafında tek bir polisin olmadığını hatırlatan Polat, yürüyüşlerinin engellenmek istendiğini söyledi. Polat şöyle devam etti:

“9 yıl önce o katliamı gerçekleştirenler, elini kolunu sallayarak buraya, aramıza girdi. O katliamı gerçekleştirdi. Bu polislerin, devletin hiçbiri o katliamı engellemedi, önüne geçmedi. Çünkü çok açık, bu katliamı yalnızca IŞİD gerçekleştirmedi. Bu katliam IŞİD ve devlet ortaklığında gerçekleşti. Kürt halkının, özgürlüğünün kurtuluşu için mücadele edenleri, devrimcilerin, sosyalistlerin mücadelesini engellemek için gerçekleşti. Ancak sosyalist gençlik olarak SGDF olarak dün Kobanê'yi nasıl savunduysak, nasıl beraber inşa etmek için yola çıktıysak bugün Suruç şehitlerine sözümüzdür; Kobanê düşmedi, düşmeyecek, düşmesine izin vermeyeceğiz! Savunmaya, korumaya, düşlerinizi yaşatmaya devam edeceğiz.”

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ve Urfa Emek ve Demokrasi Platformu adına İsmail Tutal da konuşma yaptı. Anma sloganlarla sona erdi. 

Mezar başlarında anmalar

Katliamda yitirilen Büşra Mete Kurtköy’de bulunan mezarı başında yapılan anmada kaç yıl geçerse geçsin 33'lerin düşlerinin yaşayacağı vurgulandı.

Alper Sapan'ın Kurtköy’de mezar başında yapılan anmada, Suruç şehitlerinin mücadelesinin süreceği kaydedildi.

Ece Dinç Karacaahmet’te bulunan mezarı başında anıldı. Ece Dinç'in öğretmeni DEM Parti milletvekili Özgül Saki, ÖGK adına söz alan Hivda Selen ve SGDF adına konuşma yapıldı.

Duygu Tuna, Cemil Yıldız ve İsmet Şeker’in mezarlarının bulunduğu Gazi Mezarlığı’nda yapılan anmada SGDF MYK üyesi Adnan Özcan konuştu.

Vatan Budak'ın Gaziosmanpaşa'daki mezarı başında söz alan baba Murat Budak, “Dayanışma yaşatır. Birleşerek, örgütlenerek faşist düzeni sarsacağımız inancını aileler olarak taşıyoruz. İyi ki varsınız” dedi.

Mert Cömert’in Bafra Asi Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında yapılan anmada “Düş yolcularımızın mücadelesini sürdüreceğiz!” denildi.

Nazegül Boyraz Kurtköy’de bulunan mezarı başında anıldı.

Ihlamurkuyu’da Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet'i mezarı başında anıldı.

Çağdaş Aydın’ın Dersim’de bulunan mezarı başında anma yapıldı.

Veysel Özdemir’in Diyarbakır’da bulunan mezarı başında yapılan anmada “Kürt ulusunun devrim çağrısını duyarak yola düştü, katliamın ardından bile adıyla bizlere yol gösteriyor. Hep seninleyiz” denildi.

Süleyman Aksu’nun Hakkari’de bulunan mezarı başında anma yapıldı.