Suruç Katliamı’nın 9. yılında eylem çağrısı

Suruç Katliamı’nın 9. yılında 20 Temmuz’da aileler Halitağa’da oturma eylemini sürdüreceğini, gençlik örgütleri 19.30’da Süreyya Operası’ndan yürüyüş gerçekleştireceğini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Temmuz 2024
  • 12:30

Suruç Katliamı’nın 9. yılında 20 Temmuz Cumartesi günü Suruç Aileleri 18.00’de Halitağa’da oturma eylemini sürdüreceğini, gençlik örgütleri 19.30’da Süreyya Operası’ndan yürüyüş gerçekleştireceğini duyurdu.

Suruç için Adalet Platformu “Adalet sağlanıncaya dek Suruç için adalet mücadelesi bitmeyecek” başlıklı yazılı açıklama yaptı. 9 yıldır adalet mücadelesinin sürdüğü belirtilen açıklamada dava süreci aktarıldı. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Tüm bu süreçte aileler, yaralılar, dava avukatları, davayı takip eden kurumlar binlerce kilometre yol yapıp büyük bir kısmı Hilvan hapishane kampüsünde gerçekleşen onlarca duruşmaya katılmaktan vazgeçmemişlerdir. Katliam gerçekleri yeteri kadar araştırılmadığı için adalet talebini dillendiren yaralılar, aileler ve avukatlar hakkında duruşma salonunda sarf ettikleri sözlerden kaynaklı mahkeme heyetine karşı tehdit ve hakaret suçlamasıyla dava açılmış, adeta boş sanık sandalyelerine davanın müdahilleri oturtulmak istenmiştir.

Platformumuz üyesi avukatlardan Sezin Uçar, Özlem Gümüştaş, Sevda Çelik Özbingöl ve Gülhan Kaya çeşitli tarihlerde tutuklanmış, halen tutuksuz olarak yargılanmaya devam etmektedirler. Çok sayıda katliam yaralısı farklı tarihlerde gözaltı ve tutuklama saldırısına maruz kalmıştır. Katliam yaralılarından Efe Çatalbaş ve katliamda oğlunu kaybeden Besra Erol ise halen cezaevinde tutulmaktadır.

Katliamın yıl dönümünde yapılan anma etkinlikleri hukuka aykırı bir şekilde kaymakamlık yasaklarıyla ve polis engeli ile karşılaşmakta; katliamı protesto eden, 33 düş yolcusunu anmak isteyen yurttaşlar polis şiddetiyle karşılaşmakta, gözaltına alınıp tutuklanmaktadır. Katliamda yaşamını yitirenlerin mezar taşlarına, 33’ler için yapılan anıtlara defalarca saldırı yapılmış, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını sosyal medya platformlarında paylaşanlara davalar açılmıştır.

Tüm bu baskı, yıldırma ve unutturma saldırılarına karşı 33’lerin düşleri, geride kalanların adalet mücadelesi ısrar ve inatla devam etmiştir.

Katliamın 9. yılı vesilesiyle tüm bu gelişmeleri kamuoyu ile paylaşıyor, katliamda yitirdiğimiz 33 düş yolcusunu ve çocukları için yürüttüğü adalet mücadelesinde yaşamlarını yitiren sevgili Şennur Ünlü’yü ve Mehmet Şerif Akhamur’u özlemle anıyor, katliamın tüm failleri yargı önüne çıkarılana kadar adalet mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz.”