Suruç’ta katliamın gerçekleştiği yerde anma

20 Temmuz 2015’te gerçekleşen Suruç Katliamı’nda hayatını kaybedenler bugün, saldırının yaşandığı Amara Kültür Merkezi’nde anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2018
  • 15:47

Suruç Katliamı’nın 3. yıldönümünde, Amara Kültür Merkezi’nde anma etkinliği gerçekleştirildi. Katliamın tetikçisi IŞİD’ci çeteleri kollayan sermaye devleti, anma için Suruç’a gelenleri “güvenlik” adı altında keyfi dayatma ve yasaklara maruz bıraktı. Suruç polis ablukasına alınırken, ilçeye gelenler kolluk güçlerinin “giriş yasak” tutumuyla karşılaştı. Gelenler ancak GBT dayatmasıyla ilçeye alındı.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlik, katliamda yaşamını yitiren Ezgi Sadet’in babası Ali Sadet’in konuşmasıyla devam etti. Saldırı sonrası yaralananlara polisin saldırdığını hatırlatan ve yaralı kızını kaybettiğini belirten Sadet benzeri katliamların yaşanmaya devam edeceğine dikkat çekti.

Ali Sadet’in ardından konuşan HDP İzmir milletvekili Murat Çepni “Bugün yoğun güvenlik önlemeleri altında buraya geldik ama o gün katil ellini kolunu sallaya sallaya yoldaşlarımızın içinde kendini patlattı. Katillerden hesap sormak için ‘Suruç için adalet herkes için adalet’ demeye devam edeceğiz” vurgusu yaptı. Sonrasında söz alan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan’ın ardından, SGDF MYK üyesi Deniz Bahçeçi, ÖGK adına Helin Yılmaz konuşma yaptı. Bahçeçi ve Yılmaz’ın konuşmalarında “Onların düşlerini yarım bırakmayacağız” vurgusu yapıldı.

Devamında söz alan ESP MYK üyesi Suat Çorlu, Suruç’un ardından 10 Ekim’de Ankara’da katliamın gerçekleştiğini hatırlatarak, katliamlara karşın adalet mücadelelerini sürdürdüklerini vurguladı. Çorlu’nun ardından konuşma yapan Veli Saçılık, sınırsız ve sömürüsüz bir dünya isteyenlerin saldırıya uğradığını ifade ederek, “sınırsız ve sömürüsüz bir dünya düşü”ne tahammül edemeyenlerin, IŞİD çeteleri eliyle katliam yaptığına dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Osman Çiçek ve Kasım Deprem'in Suruç’ta bulunan mezarlarına gidildi.

Etkinliğe, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve saldırıda yaralananların yanı sıra HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin, İzmir Milletvekili Murat Çepni, DTK Eşbaşkanlık Divan Üyesi Ruken Kılıç, Dilek Aksan, Hüseyin Kaya, Urfa Barış Anneleri, HDP, DBP İl ve ilçe yöneticileri katıldı.

İLİŞKİLİ HABERLER