Süleyman Yeter anıldı

Limter-İş Sendikası ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), işkencede katledilen Süleyman Yeter'i 14. ölüm yıldönümünde eylemlerle andı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Mart 2013
  • 18:24

Limter-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Süleyman Yeter işkenceyle katledilişinin 14. yılında yapılan eylemlerle anıldı. Limter-İş Sendikası ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Yeter için mezarı başında ve İzmir'de eylemler gerçekleştirdi.

5 Mart 1999’da gözaltına alınan Süleyman Yeter gördüğü ağır işkencenin ardından 7 Mart günü katledilmişti. İşkence ve katliamı yöneten ise geçtiğimiz günlerde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadeleden Sorumlu Müdür Yardımcılığı’na terfi ettirilen işkenceci Sedat Selim Ay’dan başkası değildi.

İstanbul

ESP ve Limter-İş Sendikası İstanbul'da Süleyman Yeter'i mezarı başında andı. Eylem Alibeköy Mezarlığı'nda yapılırken Süleyman Yeter'in ailesinden Kadife Yeter ile gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak da eyleme katıldı.

Alibeyköy Veysel Karani Cami önünde toplanan kitle, Veysel Karani Caddesi'ni trafiğe kapatarak sloganlarla mezarlığa yürüdü. “Süleyman Yeter yoldaş ölümsüzdür!” ve “Şehitlere devrim sözümüz var!” pankartlarının taşındığı yürüyüşte “Süleyman Yeter kavgamızda yaşıyor!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Sedat Selim Ay yargılansın!” sloganları sıklıkla atıldı.

Limter-İş Sendikası üyeleriyse eylemde Yeter'in mezarına kızıl karanfiller bırakıp “Süleyman Yeter için adalet istiyoruz!” pankartını açtılar.

Yeter'in mezarı başındaki anma, saygı duruşu ile başlarken ilk olarak Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Demiral bir konuşma gerçekleştirdi. “Süleyman yoldaş, işçi sınıfının yiğit önderi ve neferiydi” diyen Demiral sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devrim şehitlerine verdiğimiz sözü sadece mezarları başında anma yaparak değil, onların ödediği bedelleri ödemeyi göze olarak, onlara layık olarak tutabiliriz. Süleyman'ın gösterdiği iradeden vazgeçmeyeceğiz, mücadele edeceğiz.”

ESP adınaysa İstanbul İl Örgütü yöneticisi Erdal Demirhan konuştu ve Yeter'i işkenceyle katledenlerin amaçlarını çok iyi bildiklerini söyleyip amaçlarına ulaşamadıklarını vurguladı.

Anma, söylenen marşların ardından sona erdi. Anmanın ardından kitle 1995 yılında polisle girdiği çatışmada şehit düşen DHKP-C militanı Sibel Yalçın'ın mezarını da ziyaret ettiler. Yalçın'ın mezarında da saygı duruşu yapılıp “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı atıldı.

İzmir

ESP İzmir İl Örgütü de bir anma eylemi gerçekleştirdi. Kemaraltı girişinde yapılan eylemde “Katil devlet hesap verecek!”, “SS Ay cezalandırılsın!”, "Süleyman Yeter ölümsüzdür" sloganları sıklıkla atıldı.

Eylemde açıklamayı ESP İzmir İl yöneticisi Erkan Salduz yaptı. Salduz açıklamada, devletin Süleyman Yeter'i bilinçli bir şekilde katlettiğini ifade edip katillerin korunduğuna dikkat çekti. Yeter'in katledildiği dönem Terörle Mücadele Şubesi TİM-4'deki Bayram Kartal, Mehmet Yutar, Erol Erşan, Ahmet Okuducu ve Sedat Selim Ay isimli polislerin Yeter'in işkencede katledilmesinden sorumlu olduklarını belirtti.

Sedat Selim Ay'ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadeleden Sorumlu Müdür Yardımcılığı'na atanmasına vurgu yapan Salduz, sözlerine şöyle devam etti: “Asiye Zeybek'e tecavüz işkencesinde bulunan, Hasan Ocak yoldaşı işkencede katledenler arasında yer alan S. S. Ay bizzat Başbakan Erdoğan tarafından sahiplenilmiştir”

Açıklamanın ardından eylem sonlandırıldı.

Kaynak: ETHA