Sosyal medya platformlarına ceza

Türkiye'ye temsilci atamayan Facebook, Twitter ve YouTube'a 10 milyon lira ceza kesildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Kasım 2020
  • 14:15

AKP-MHP iktidarı kendileri şahsen yapmalarına rağmen "hakarete, küfre, medya aracılığıyla yapılan tacizlere son vermeyi amaçlıyoruz” gerekçeleriyle çıkardığı "Sosyal Medya Yasası" 1 Ekim'de yürürlüğe girmişti.

Sosyal medya şirketlerine 2 Kasım'a kadar Türkiye'ye temsilci atamaları gerektiği bildirilmişti. Rusya'nın sosyal medya platformu VKontakte (VK) dışında temsilci atayan olmadı.

Bunun üzerine başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10'ar milyon lira ceza kesildi.

Konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Kamuoyunda sosyal medya yasası olarak adlandırılan 7253 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle Türkiye’de faaliyet gösteren ve günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı kaynaklı şirketlere uymaları gereken bazı kurallar bildirilmişti. Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta facebook, instagram, Twitter, Periscope, Youtube ve Tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10'ar milyon lira ceza kesildi" ifadeleriyle ceza kestikleri Twitter'dan paylaşım yaptı.

Sosyal medya ağ sağlayıcıları Türkiye'de AKP-MHP'nin kontrolüne girmezse sesi kısılacak

Çıkarılan yasaya göre AKP-MHP iktidarının kontrolüne girmeyen ağ sağlayıcı şirketler kapatılmayacak ama bant genişliği yüzde 90 daraltılacak. Bu ban genişliğini daraltma 5 aşamada gerçekleştirilecek. Söz konusu 5 aşama şöyle:

"1- Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

2- Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.

3- İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse reklam verilmesi yasaklanacak.

4- Reklam yasağı kararından itibaren 3 ay içinde yükümlülükler yerine getirilmezse internet trafiği bant genişliği % 50 daraltılacak.

5- Yükümlülüğe uymamakta ısrar eden sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 90 daraltılacak."