Söğütlüçeşme'de AVM projesi protestosu

Kadıköy Kent İnisiyatifi, Söğütlüçeşme Marmaray istasyonundaki "çevre düzenlemesi" adı altındaki AVM projesini protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ağustos 2022
  • 09:55

Kadıköy Kent İnisiyatifi, Söğütlüçeşme Marmaray istasyonundaki “Viyadük İnşaatı ve Çevre Düzenleme İşi” adı altındaki alışveriş merkezi projesini protesto etti.

Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Gar projesine ilişkin gar önünde yapılan eylemde, projeyi yürüten Fıratcan İnşaat yetkililerinin AKP'lilerle akrabalık ilişkileri açıklandı ve “Bu proje ne için yapılmıştır?” diye soruldu.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de iktidarın her yeri talan, rant alanı olarak gördüğünü söyledi. Gülüm son dönemde rant ve talanın arttığına dikkat çekerek şunları dedi:

“İnsanları evlerinden sürgün ediyorlar. Adına kentsel dönüşüm, buradaki gibi adına çevre düzenlemesi diyorlar. Yaşam alanlarımızı, geleceğimizi talan etmek istiyorlar”

Kadıköy Kent İnisiyatifi adına basın açıklamasını Hakan Hapanoğlu okudu. Tren garı ve otopark projesine tüm uyarılara rağmen devam edildiğini söyleyen Hapanoğlu şunları ifade etti:

“Açıklanan proje raporuna göre burada 36 viyadük bloğu, 13 adet 1 ya da 2 katlı hafif çelik yapılar, bu yapılar içerisinde 118 adet ticari alan ve 443 araçlık otopark alanı yapılması planlanmakta. Bu alanın açık hava kültür-sanat ve yiyecek-içecek merkezi haline getilmesinin amaçlandığı belirtilmektedir. Proje bedelinin 20 milyon Euro olduğu bilgisine ulaşılmış, kamuoyu bilgilendirilmesi yapılmamıştır.”

 “Projenin ismi nedir?” diye soran Hopanoğlu, ağaç kıyımının yapıldığı yerde 415 ağaç olduğunun tespit edildiğini söyledi. Hopanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizler alanda yaptığımız çalışmada kesilen ağaçları gözlerimizle gördük ve görüntülerini paylaştık. Alanda geriye kalan ağaçları numaralandırdık ve alanda şu anda 270 ağaç olduğunu tespit ettik.  Şimdi soruyoruz o zaman geri kalan ağaçlar nerede? Kamuoyu duyurusunda: ‘Söğütlüçeşme’ye bir alışveriş merkezi (AVM) yapılacağı konusundaki ısrarlı iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Viyadüklerin altları yeme-içme ve kültür-sanat alanlarından oluşacaktır’ denildi.”

“Rant projesi durdurulsun”

Hopanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yokluk ve yoksullukla boğuşan halkımızın sırtına binen bir yüktür. Bizler, Kadıköy'ün kalbine bir hançer gibi saplanacak, Kadıköy esnafımızın idam fermanı olacak, Kadıköylüleri ve İstanbulluları mağdur edecek, tek amacı rant olan bu projenin hemen durdurulmasını istiyoruz.” 

Projenin hayata geçirilmesiyle yaşanılacak tahribatlar şöyle sıralandı:

“*Bölgedeki ağaçlar ve yeşil alan tamamen yok olacaktır. 

*Viyadük inşaatı için yapılan sondaj çalışmasından çıkartılan ve birçok zehirli madde içeren çamur, Kurbağalı Dere üzerinden Marmara Denizine karışacağı için halk sağlığı ve çevre için büyük tehlike yaratacaktır.

*Bölgede günün her saatinde yoğun olan yaya ve araç trafiği, projenin getireceği insan ve araç yoğunluğu nedeniyle daha da çekilmez hale gelecektir. 

*Yeşil alan kaybı, beton yapılaşmanın artması nedeniyle bölgede sıcaklık daha da artacak, hava koridorları kapanacak, hava kirliliği meydana gelecek ve bu nedenle bölge insanının sağlığı zarar görecektir.

*Yumuşak zemine yapılacak olan viyadükler beklenilen İstanbul depreminde büyük risk oluşturacaktır. Kent planlama ilkelerine ve bilime aykırı olan viyadük altında böyle bir projeyi hayata geçirmek, kamu kaynaklarının yağmalanmasından başka bir amaca hizmet etmeyecektir.    

*Arkeolojik sit alanı olan bölgenin arkeolojik mirası tahrip edilecektir.  

*Oluşturulan ticari alan nedeniyle, en büyük zararı Kadıköy’ün tarihi çarşı ve çevre esnafı görecek, bir kısım esnafımız işletmesini kapatmak zorunda kalacaktır. 

*Söğütlüçeşme İstasyonu Gar yapısına kavuşturulacak, Haydarpaşa Garı tamamen işlevsiz hale getirilerek arazisiyle birlikte ranta kurban edilecektir.”