“Söğütlüçeşme’de AVM’ye hayır!”

Söğütlüçeşme’de yapılmak istenen gar ve AVM projesine karşı yapılan eylemde “daha çok yeşil ve kamusal alan” talebinde bulunuldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Temmuz 2022
  • 23:55

Kadıköy halkı ve çevre savunucuları Söğütlüçeşme istasyonu önünde bir araya gelerek eylem gerçekleştirdi. 

TCDD ve Akfen İnşaat işbirliğiyle “Viyadük inşaatı ve çevre düzenlemesi” adı altında bölgeye yapılmak istenen gar ve AVM inşaatına tepki gösteren çevre savunucuları “Söğütlüçeşme'de AVM ve beton istemiyoruz! Daha çok yeşil ve kamusal alan!” pankartı taşıdı.

Basın açıklamasını okuyan Gülsün Gökalp, Söğütlüçeşme istasyonu etrafındaki 100 bin metrekarelik alanın Kadıköy'ün son kalan yeşil alanlarından biri olduğunu vurgulayarak, siyasi iktidarın özel sektör eliyle bu alana gar, AVM ve otopark yapmak için bir ayda 250 ağacı katlettiğini kaydetti. “Şu anda bu alanı çevreleyen 6 mahallemizin tek bir yeşil alanı bırakılmamıştır, tek bir oksijen kaynağı kalmamıştır” diyen Gökalp, paravanlarla gizlenen ve içeride ruhsatsız bir şekilde süren projenin gayrimeşru ve bütün kent ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

Geride kalan 250 ağacın kesilmesini önlemenin kendi ellerinde olduğunu belirten Gökalp, şöyle devam etti: 

“Bu proje aslında yandaş müteahhitlere kaynak aktarmayı hedeflemektedir. Şu an bir proje yüzünden 250 ağaç kesilmiş, 250 ağaç kesilmeyi beklemektedir. Hep birlikte bu kıyımı önlemeliyiz, bu talana son vermeliyiz.”

Bu projenin sadece yeşil alanı talan etmeyi değil kent belleğini de yok etmeyi amaçladığını söyleyen Gökalp, projenin Haydarpaşa Garı'nı devre dışı bırakmak için yapılmak istendiğini söyledi. Gökalp şöyle devam etti:

“Haydarpaşa bütün olanaklarıyla bir gar olarak işlevliyken neden bu işleviyle değerlendirilmiyor? Halkın elinden halkın olanı alıp çeşitli sermaye gruplarına peşkeş çekmek nasıl bir adalet anlayışıdır, nasıl bir yönetim anlayışıdır? Bütün kıyılarımız halkın kullanımından alıp başkalarına peşkeş çekilmek isteniyor. Doymuyorlar ama biz buna son vermek zorundayız.”

Basın açıklamasının okunmasının ardından yapılmak istenen oturma eylemine polis saldırı ve gözaltı tehdidinde bulundu. Bunun üzerine eylem serbest kürsüyle devam etti.

Eylem boyunca, “AKP elini Kadıköy'den çek!”, “Söğütlüçeşme istasyon, Haydarpaşa gardır!”, “Kadıköy'de AVM istemiyoruz!” sloganları atıldı.