2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliamın 25. yılı dolayısıyla pek çok ilde anma etkinlikleri düzenlendi.
İstanbul’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Cemevi Ataşehir Şubesi etkinlik gerçekleştirdi. PSAKD ve Cemevi Ataşehir Şubesi’nde yapılan anma saygı duruşuyla başladı. Alevi deyişleri eşliğinde düzenlenen semah gösterisi ardından konuşmalar yapıldı. PSAKD ve Cemevi Ataşehir Şube Başkanı Hasan Gülüm, Sivas’ta yaşamını yitirenleri andığı konuşmasında, Gazi, Ümraniye, Ankara ve Suruç’u hatırlatarak katliamların sürdüğüne dikkat çekti. Gülüm, katliamların son bulması için birleşme ve örgütlenme çağrısı yaptı.
“Katiller ödüllendirildi”
PSAKD, Malatya ve Diyarbakır’da da anmalar gerçekleştirdi. Malatya’da Emeksiz Meydanı’nda toplanılarak basın açıklaması yapıldı. PSAKD Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş’ın okuduğu açıklamada, katliama hükümet, polis, asker, medya ve belediyenin ortak olduğunun altı çizildi, devlet eliyle planlı bir katliam yapıldığı vurgulandı. Katliama ilişkin davanın sonuçsuz kaldığına değinilen açıklamada, katillerin AKP’yle ilişkisine dair şu ifadeler kullanıldı: “Dönemin başbakanı olan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ise bu karar için 'hayırlı olsun' dedi. Sivas katillerinin avukatları AKP tarafından milletvekili, belediye başkanı, bakan ve hatta Anayasa Mahkemesi üyesi yapılarak ödüllendirildiler. Sivas Katliamı’ndan bugüne kadar çeyrek yüzyıl bu şekilde geçti.”
AKP iktidarının bugün sürdürdüğü zulüm ve baskı politikalarına değinilen açıklamada özel olarak Alevilere yönelik saldırılar üzerinde duruldu. “2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliamdır” ifadeleri kullanılan açıklama, mücadeleyi büyütme ve Sivas’ta yapılacak anmaya katılım çağrısıyla sona erdi.
Diyarbakır’da düzenlenen anmaya PSAKD’nin yanı sıra DTK, HDP üye ve yöneticileri de katıldı. PSAKD Şube Başkanı Cafer Koluman tarafından yapılan konuşmada, katillerin ve arkalarındaki düzenin 25 yıl içerisinde korunduğu, bunun da sonucunda yeni katliamlar yaşandığı üzerinde duruldu. “Katliamlar aydınlatılana kadar mücadelemizden asla geri adım atmayacağız” vurgusuyla sonlanan konuşmanın ardından deyişler eşliğinde yapılan semah gösterisiyle anma sona erdi.
Şakirpaşa Mehmet Demir Cemevi Derneği Adana’da anma etkinliği gerçekleştirdi. Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yapılan etkinlikte ilk olarak dernek sekreteri Yusuf Aslan konuşma yaptı. 2 Temmuz’da yaşananları anlatarak katliamı lanetleyen Aslan’ın ardından sinevisyon gösterimi yapıldı. Sonrasında ise sözü Av. Kemal Derin aldı. Osmanlı’dan günümüze Alevilerin uğradığı zulmü anlatan Derin, ‘90’lı yıllarda yaşanan gelişmelere değinerek devletin kurumları eliyle katliama zemin oluşturulduğundan bahsetti. Derin’in konuşmasının ardından etkinlik müzik, şiir dinletisi ve semah gösterisi ile noktalandı.