“Sise Bingöl ve Mevlüde Başdaş acilen serbest bırakılsın!”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi bu haftaki hasta tutsak eylemini Sise Bingöl ve Mevlüde Başdaş için yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Kasım 2018
  • 19:14

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Türkiye hapishanelerinde bulunan hasta kadın tutsaklar için basın açıklaması yaptı. Eylemde Sise Bingöl ve Mevlüde Başdaş’ın serbest bırakılması istendi.

Bingöl’ün raporu hâlâ verilmedi”

Saat 13.00’te Sümerbank önünde insan hakları savunucuları bir araya geldi. Basın açıklamasında devletin uyguladığı şiddete dikkat çekilerek hapishanelerde kendi sorumluluklarını yerine getirmeyerek tutsakları maruz bıraktığı şiddet üzerinde duruldu. Ardından Türkiye hapishanelerinde bulunan 2 kadın hasta mahpustan söz edileceği ifade edilerek Sise Bingöl’ün sağlık durumu hakkında şu bilgiler paylaşıldı: “İki yılı aşkın süredir Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 80 yaşındaki hasta tutuklu Sise Bingöl mide, şeker, astım ve tansiyon hastalıklarına sahiptir. Tek başına yaşamını sürdüremeyen Sise Bingöl diğer tutuklular yardımıyla günlük ihtiyaçlarını giderebilmektedir. Yaşlı olması ve hastalığından kaynaklı çocuklarının ismini dahi hatırlamamaktadır. Bingöl için Muş Devlet Hastanesi’nce verilen raporda ‘Sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığı’ tespiti yapıldı. Ancak buna rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu’nca (ATK) verilen raporda ‘Cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği’ belirtilerek tahliyesi engellendi. 2 Kasım’da sağlık kuruluna hem hastalığı ile ilgili son durumların tetkiki hem de cezaevinde kalmaya elverişli olup olmadığı ile ilgili rapor çıkarılması için Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı ama hala raporu verilmemiştir. 8 gün boyunca hastanede tedavi edilen Sise Bingöl sağlık durumu kötü olmasına rağmen hastaneden taburcu edilip Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'ne gönderilmiştir.”

Yüzde 86 engelli tutsağın infaz erteleme talepleri reddedildi”

59 yaşındaki hasta tutsak Mevlüde Başdaş’ın 1 Ekim 2015’te Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Bagok Dağı kırsalında canlı kalkan eylemine katıldığı ve bunun üzerinden 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldığı hatırlatılarak şu ifadelerle durumu aktarıldı: “Aldığı hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Başdaş, tutuklanarak İzmir’deki Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Böbrek nakli olan, diyabet hastası ve yüzde 86 engel durumu bulunan Başdaş’a, 3 kalp damarı tıkalı olduğu için anjiyo yapılmıştır. Ayrıca bel fıtığı rahatsızlığı bulunmakta ve şeker hastalığı dolayısıyla sağ gözü hiç görmemektedir. Böbrek, kalp, şeker ve tansiyon ilaçları verilmemekte ya da eksik verilmektedir. Hastalıkları nedeniyle diyet yemekleri verilmesi gerekirken verilmemektedir. Ayrıca astım hastalığı var ve nefes almakta güçlük çektiği için tüp kullanıyor. 01.05.2018 Salı günü Mevlüde Başdaş yarım saatlik bir bilinç kaybı yaşamış, ancak hastaneye götürülmemiştir. Başdaş’ın 5 Temmuz 2017 tarihli Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yüzde 86 engel durumunu gösteren raporu bulunmasına rağmen Çiğli Devlet Hastanesi’nde ‘hapishanede kalabilir’ raporu verilmiştir. Ayrıca ATK da ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu vermiştir. Mevlüde Baştaş’ın, infaz yasasında hasta mahpuslar için düzenleme yapılmış olduğu halde infaz erteleme talepleri reddedilmiştir.”

“Bingöl ve Başdaş acilen serbest bırakılsın!”

Açıklamanın devamında, İHD Bingöl ve Başdaş’ın sağlık durumlarına karşın sermaye devletinin ATK ve hapishane yönetimleri eliyle her iki tutsağı da hapishanede tutması teşhir edildi. Bingöl ve Başdaş’ın hapishanede sağlığa erişim hakkının sağlanmadığına değinilen açıklamada, durumlarının giderek ağırlaştığı ifade edildi.

“Mahpusların yaşamı birtakım bürokratik işlemlerin yerine getirilmesinden, mahpushane idarelerinin bu yönlü inisiyatifinden çok daha değerlidir” denilen açıklama, tutsakların acilen serbest bırakılması talebiyle sona erdi.

Basın açıklaması sonrasında beş dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir