Sinop’un doğa harikası İnceburun’da, Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesinin yapılması planlanıyor. Bölgede aylardır süren ağaç katliamı yüz binleri geçti. Bölge halkı santrala karşı açtıkları davanın sonucunu bekliyor. Sinop Nükleer Karşıtı Platform’dan Zeki Karataş projenin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini belirterek kesilen ağaç sayısının 650 bini geçtiğini söylüyor ve uyarıyor: “Yüz binlerce ağaç daha katledilecek.”
Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, santrala karşı mücadele eden bölge sakinleri, Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nde nükleer santralın Sinop üst ölçekli planlarında olmaması nedeniyle dava açtı. Davanın duruşması geçen ay görüldü. Duruşmada Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) adına Mehmet Özdağ, “Enerji Raporu”nu sundu. Raporda nükleer santralın Türkiye için gerekli olmadığı belirtilerek “Çernobil ve Fukuşima nükleer santrallarında meydana gelen can kayıpları ve çevre felaketlerinin çok büyük ve telafisi olanaksız hasarlara neden olduğu görüldü ve tüm dünyada nükleer santrallerin risk faktörü çok yüksek olarak kabul edilmeye başlandı” denildi.
Maliyeti çok yüksek
Nükleer santralın elektrik maliyetinin çok yüksek olduğu ifade edilen raporda özetle şu görüşlere yer verildi: “Nükleer yakıt temini ve teknolojisinin yaratacağı dışa bağımlılık yanında, Sinop NGS’de üretilecek elektriğin tümü için Elektrik Üretim AŞ tarafından 20 yıl boyunca yapımcı şirketlere birim fiyatının yanı sıra yakıt bedelinin tümünün karşılanma garantisi verilmiş olup bu fiyatlar dünya ortalamasının çok üzerindedir. Sinop NGS’nin mülkiyetinin yabancı şirketlerde olacağı yasa ile belirlenmiş olup; Sinop nükleer santrali için çıkarılan yasada da şirket hisse payının hiçbir zaman yüzde 51’in altına düşmeyeceği hüküm altına alınmıştır.”
Yüz binlerce ağaç daha katledilecek
Sinoplular da santral inşaatının çevreye şimdiden verdiği zararı anlattı. Mahkemenin kararı önümüzdeki günlerde açıklanacak ancak bölgede kesilen ağaçlar yüz binleri geçti. Alanın son hali de içler acısı. Bölge sakini Zeki Karataş, “Sinop NGS için tahsis edilen alanda dikili olan ve kesilen ağaçların köklerini incelediğimizde ağaçların 2 metre arayla dikildiği görülüyor. Kesilmiş ağaçların boşalttığı alanı incelediğinizde şu an 650 binden fazla ağaç kesildiğini görüyorsunuz. Yüz binlerce ağaç da kesilmeyi, katledilmeyi bekliyor. Proje bir an önce iptal edilmeli. Mahkemeden çıkacak karar bölgenin ve Sinop’un lehine olmalı” dedi.