Seyit Rıza İzmir’de anıldı!

Seyit Rıza ve yoldaşlarının 77. idam yıldönümü İzmir Dersimliler Derneği (İDD) tarafından yapılan basın açıklamasıyla kınandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Kasım 2014
  • 18:02

Saat 16.00’da Eski Sümerbank önünde gerçekleşen eylemde Seyit Rıza, Ali Şer ve Sahan Ağa’nın resimlerinin olduğu “Senin yalanlarınla, hilelerinle baş edemedim, bana dert oldu. Ben de senin önünde diz çökmedim ya, bu da sana dert olsun / İzmir Dersimliler Derneği” pankartı açıldı. Yine Seyit Rıza ve yoldaşlarının fotoğraflarının olduğu ayrı bir pankart açılarak önüne mumlar ve Dersim geleneğinde bulunan ‘niyaz’ adı verilen yiyecekler sergilendi. Eylemde ilk önce Seyit Rıza için yazılmış şiir ve ağıtlar okundu.

Seyit Rıza’nın torununun oğlu Hüseyin Kandil kısa bir konuşma yaptı. Seyit Rıza’nın anılmasından ve sahiplenilmesinden duyduğu sevinci dile getirerek eyleme katılanları selamladı. Ardından basın metni Zazaca ve Türkçe olarak okundu. Basın metnini  İDD yönetimi adına Hüseyin Ozan okudu. Ozan, son günlerde yaşanan Dersim tartışmalarına değinerek başladığı konuşmasında ırkçı, faşist çevrelerce Dersim halkına yönelen saldırıları kınadı. Dersim halkının eşkiyalıkla suçlanmasına tepki gösterdi. Ozan, Dersim katliamını ve Seyit Rıza’nın idam edilme sürecini anlattı. Dersim’in İttihatçı-Kemalist gelenek tarafından tek tip insan projesine kurban edildiğini ifade etti.

Açıklamanın devamında, Dersim’in bir Kerbala olduğunu söyleyerek mazlumun zalimden zulüm gördüğü tarihin devam ettiğini dile getirdi. Örnek olarak ise Roboski’yi, Şengal’i, Kobanê’yi verdi ve halklarla dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Ozan, son olarak Seyit Rıza’nın ve idam edilen diğer insanların mezar yerlerinin açıklanmasını ve cenazelerin teslim edilerek Dersim’e naklini talep etti.

Açıklamanın ardından getirilen yiyecekler dağıtıldı. Eylemde “Dersim onurdur onuruna sahip çık!”, “Arşivler açılsın hesap verilsin!” ve Zazaca sloganlar atıldı. Eyleme Aktepe Derismliler Derneği, İzmir Demokratik Alevi Derneği, Eğitim Sen, HDP, HDK, DBP, İHD, Partizan ve EMEP de katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir