SES: Ayrımcı genelgeleri kabul etmiyoruz

SES tarafından, Sağlık Bakanlığı'nın sağlık emekçilerine yönelik ayrımcı genelgeleriyle getirilen istifa yasağının hala devam ettiğine dikkat çekilerek basın toplantısı düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Nisan 2021
  • 15:11

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkez binasında başta istifa hakkını engelleyen genelgeler üzerine basın toplantısı düzenledi.

"Sağlık emekçilerine yönelik ayrımcı genelgeleri kabul etmiyoruz haklarımızı istiyoruz!" yazılı ozalitin açıldığı toplantıda SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey konuştu.

Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi Covid-19 salgının da çalışanlar arasında en yüksek enfeksiyon riski olan meslek grubunun sağlık çalışanları olduğunu belirten Atabey, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının artan iş yükünün doğal bir sonucu olarak her zamankinden daha fazla çalışmak zorunda bırakıldığına dikkati çekti. 

Normalleşmeyle vaka sayısı 10 kat arttı

1 Mart'ta başlayan “normalleşmeyle” vaka sayısının 10 kat arttığını dile getiren Atabey şunları vurguladı:

"Alınmayan tedbirler ve var olan eşitsizliklerin kendisi Covid-19'un yayılması ve ölümcüllüğünün artması gibi bir işlev görmüş, dezavantajlı sınıflar bundan kaynaklı daha çok hasta olmuş ve daha çok ölmüştür ama bu durum karar alıcıların ve sermayenin umurunda bile olmamıştır. Patates ve soğan dağıtarak, bunu da basının önünde teşhir ederek ekonomik olarak daralmış 84 milyon halkı bir de pandeminin yayılmasından sorumlu tutup, yükü de sağlıkçıya yıkıp, toplumsal dayanışmayı bozamazsınız. Bu bir toplumsal durum ve hep birlikte üstesinden gelmek zorundayız. Daha dikkatli açıklamalar ve düzenlemeler yapmalısınız." 

Pandemi sürecinde 391 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini ve 180 binin üzerinde enfekte olduğunu söyleyen Atabey devamında şunları ifade etti:

"Uluslararası Çalışma Örgütü gibi kuruluşlar ve 129 ülkenin meslek hastalığı olarak kabul ettiği bu durum yasal düzenlemelerimize göre meslek hastalığı veya iş kazası olarak tanımlanmasına rağmen ülkemizde bildirim yaptırılması ekonomiye yükünden dolayı engellenmektedir. Yine salgının en son safında mücadele etmesine rağmen salgının bitirilmesinde kilit faktör olan sağlık emekçilerinin de aynı kaygıdan olsa gerek, temel ücreti artırılmamakta verdikleri 3 bin 600 ek gösterge sözü yerine getirilmemektedir."

Sağlık emekçilerinin talepleri

Sağlık Bakanlığı'nın genelgelerinde sağlık çalışanlarına ayrımcılık yapıldığını belirten Atabey taleplerini şöyle sıraladı:

"Atama bekleyen binlerce sağlık emekçisinin derhal kadrolu, güvenceli ataması yapılmalıdır. Haksız, hukuksuz şekilde işlerinden edilmiş hepsi de uzun yıllarını meslekte geçirmiş tecrübeli insanlar olan KHK'li sağlık emekçileri işlerine döndürülmelidir. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yasasının kaldırılmalı ve bu sebeple işe başlatılmayan sağlık emekçileri bir an önce işlerine başlatılmalıdır. Pandemi yönetiminde sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri karar alma süreçlerine dahil edilmelidir. Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınmalıdır.”