Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” başlığıyla açıkladığı program sermaye cephesinde büyük bir “umut” ile karşılandı.
Emeklilik, kıdem tazminatı ve vergilerde “reform” aldatmacasıyla planlanan saldırılar sermayenin dört gözle beklediği düzenlemeleri kapsadığından dolayı sermaye cephesi yeni programa desteklerini açıklamakta gecikmedi. İşçi sınıfı ve emekçiler için sosyal yıkım anlamına gelen program, sermayenin tüm kesimlerinin beklentilerine büyük oranda karşılık verildiğine işaret etti.
TÜSİAD: Bu hedefler için her türlü desteğe devam edeceğiz
“Bugün açıklanmış olan yeni ekonomik reform paketinin ülkemizin sürdürülebilir büyüme hedefleri ve küresel rekabet gücü açısından olumlu sonuçlara vesile olmasını diliyoruz. Açıklanan hedeflerin başarısı için acilen gerekli çalışmalara her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Bu yönde hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler ve kapsamlı bir eğitim reformu başta olmak üzere demokrasi, sosyal kalkınma ve yatırım ortamını güçlendirecek reformlara da ivedilikle ihtiyacımız vardır.”
Enflasyonun düşmesi ve bu doğrultuda uygulanacak sıkı para ve maliye politikalarına “öncelik” vurgusu da yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Böylece aynı zamanda ekonomide verimliliği, girişimciliği, yaratıcılığı ve inovasyonu ilerletmemiz mümkün olacaktır. İçinde bulunduğumuz uluslararası ekonomik ortamı ve ülkemizin ekonomik durumunu dikkate alarak, enflasyonun düşmesi için gerekli sıkı para ve maliye politikasının devamı ve kurumların bağımsızlığının güçlendirilmesi önceliktir.”
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, programın her başlığını sıralayarak “ulusal refah”, “birlik”, “beraberlik” yalanlarıyla süslediği açıklamasında “Yapısal Dönüşüm Adımları paketinin ülkemiz ekonomik hayatı için güzel gelişmelere vesile olması en büyük temennimiz” dileğinde bulundu. Kaan, programı “Türkiye’nin ihtiyacı olan kabuk değişiminin ilk safhası ve yeni hikâyemizin ilk adımı” diyerek övdü.
TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan “Reform paketi, Türkiye ekonomisinin 2019’daki rotasını gösteriyor ve iş dünyasının beklentilerini karşılayan argümanlardan oluşuyor” diye desteklerini açıkladı.
ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın ise seçimsiz dönemi kastederek “Türkiye’nin önünde 4,5 yıl gibi kesintisiz bir icraat dönemi var. Bu dönemi avantajımıza çevirecek, iş dünyamıza yeni bir yol haritası gerekiyordu. Açıklanan yeni yapısal dönüşüm adımları sayesinde topyekun kalkınma yolunda yeni bir rota belirlenmiş oldu” ifadelerini kullandı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, programı hayata geçirmekte “zaman kaybedilmemesi” vurgusu yaptığı açıklamasında, üretimin artacağı, işsizliğin düşeceği, piyasanın canlanacağı hayallerini dillendirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “İhracat ailesi için heyecan ve şevk veren bir açıklama” diye karşıladığı programı, “Türkiye ekonomisini 360 derece kapsayacak yepyeni bir ‘mimari’ içeren yeni bir yol haritası” diye değerlendirdi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı (DEİK) Nail Olpak, “Açıklanan adımlar, ülkemizin ekonomideki temel sorunlarının tespitinin doğru yapıldığını ve ülkemizin ihtiyaçlarına özel bir reçete çalışıldığını gösteriyor” yorumunda bulundu. Atılacak adımlara dair “takvim” beklentilerini de ifade eden Olpak, “ülkemizin kırılganlıklarını ortadan kaldıracak ve yabancı yatırımcının da güvenini artıracak adımları oluşturuyor” diyerek Türkiye kapitalizminin, emperyalist sermayeye bağımlılığını da itiraf etti.
Ankara ve İstanbul Ticaret Odaları adına yapılan açıklamalarda, pek çok noktanın yanı sıra kurumlar vergisinin düşürülecek olmasından duydukları memnuniyet ifade edildi. İTO Başkanı Şekip Avdagiç, “ekonomi yönetiminin Türkiye’nin değişim ve dönüşüm sürecini, reformist bir akılla yönetmek istediğini açıkça ortaya koyuyor” diyerek programa desteklerini sundu. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise “Maliye ve Hazine Bakanımız Sayın Albayrak’ın açıkladığı paket ayakları yere basan, uygulanabilir, etkili, yapısal sorunlara reçete içeren etkili bir pakettir. Yapısal dönüşüm adımları, ekonomimizi geliştirip, güçlendirecektir” ifadelerini kullandı.
Programı “devrim” diye öven İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz ise, “iş dünyasının beklentilerinin üzerinde” bulduğu programdan “çok umutlu” olduğunu dile getirdi.