Sermaye devletinin ‘hayır’ tahammülsüzlüğü

"Demokrasi" demagojisi yapan sermaye devleti, referandumda 'hayır' oyu verecekleri "teröristlikle" suçluyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Şubat 2017
  • 10:46

Her fırsatta “Millet en doğru kararı verir” demagojisi yapan devlet sözcüleri, referandumda ‘Hayır’ oyu kullanacakları “terörist” olarak damgalıyor. Zaten yansıdığına göre, AKP referandum çalışmasını ‘Evet’in kendince iyi yanlarını öne çıkararak değil, ‘Hayır’ın ne kadar “teröristçe, ‘FETÖ’cü” bir karar olduğunu öne çıkararak yapma yoluna gitti.

Son günlerde başta HDP’lilere yönelik olmak üzere yürütülen gözaltı terörü de AKP’nin referandum ihtiyaçları çerçevesinde devreye sokuldu.

“‘Hayır’a baskımız yok ama ‘Hayır’cılar terörist!”

Erdoğan, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar gibi Körfez ülkelerine yaptığı gezi dönüşü, basına yine bu yönlü açıklamalar yaptı. “‘Hayır’ diyecekleri terör örgütleriyle, ‘FETÖ’ ile aynı kefeye koymak bir baskı yaratır mı?” sorusuna karşılık Erdoğan, kendisi için “kutsal” olduğunu iddia ettiği “demokratik hakkını” kullandığını belirterek şunları söyledi: ‘Hayır’cılara baskı olur bahanesiyle bu hakkımızı engellemek yanlış olur. Bizim ‘hayır’a baskı diye bir derdimiz yok. Ama ‘hayır’ demekte hayır yoktur. Bunu söyleme hakkımız da var.” Konuşmasının devamında, sanki işletilen hukuki bir süreçmiş gibi, tutuklanan HDP milletvekillerinin nasıl da “yasadışı” hareket ettiklerini, ifadeye gelmediklerini söyleyerek, ‘işte böyleleri hayır der, diyor’ minvalinde konuştu. Hem özgürlükten dem vurup, hem de ‘Hayır’ diyenleri bir kez daha “terörist” ilan etti.

“’Hayır’cılar PKK ile aynı muameleyi görecek”

Öte yandan Antalya’da bir savcı, ‘Hayır’ oyu kullanacakların “PKK ile aynı muameleyi göreceğini” söyledi. Twitter hesabından iki paylaşım yapan Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cevdet Kayafoğlu, referandumda ‘Hayır’ oyu verecekleri açıktan şu sözlerle tehdit etti: “PKK anayasa referandumunda hayır çağrısı yapmış. Sandıkta hayır diyecek olanlar PKK ile aynı muameleyi göze alıyorlar demektir. Küsmece yok”, “Referandumda hayır diyeceklerin dikkatine. Vereceğiniz hayır oyu aynı zamanda PKK’ya destek oyudur. Haberim yoktu demeyin” Başsavcı vekilinin tutumu, polisin önüne koyduğu listeye göre tutuklama yapan, tecavüzcüleri, katilleri aklayan yargının yansıması oldu.