“Savunma hakkı temel insani haklardandır”

Kızılay üzerinden Ensar’a para akıtılmasını protesto ederken gözaltına alınan müvekkiliyle görüşmesi polis tarafından engellenen avukat Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu. Kurum, “Savunma hakkı temel insani haklardandır” vurgusuyla İçişleri Bakanlığı’na “tavsiyeler” gönderdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ağustos 2020
  • 21:22

Demokratik eylem ve etkinliklere azgınca saldıran kolluk kuvvetleri gözaltına aldığı kişilerin en temel insani haklarını çiğniyor, çeşitli işkencelere başvuruyor. Polisin saldırısı gözaltındakilerin avukatlarına karşı da devam ediyor. Polis avukat görüşlerini engelleyerek “savunma hakkını” da gasp ediyor. Polis tarafından olağanlaştırılan bu durum Ankara'da bir avukatın Meclis Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) yaptığı şikayetle bir kez daha gündeme geldi. Avukatın şikayeti üzerine verilen cevapta polisin nezaket kurallarına uyması ve savunma hakkının gereğinin yerine getirilmesi gerektiği belirtildi.

Polislerden avukatlara kaba tutum ve hak ihlali

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Ensar Vakfı'na para aktarma aracı olarak kullanılan Kızılay'ı 3 Şubat tarihinde Ankara'da protesto edenlere saldırmış ve 19 kişiyi gözaltına almıştı. Avukat Deniz Can Aydın’ın gözaltına alınanlarla görüşmek için gittiği Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde polisler avukatın müvekkilleriyle görüşmesine “üst aramaları yapıldı” diyerek izin vermemişti. Avukatlar saatlerce bekletilirken polislerin kaba tutum ve davranışlarına maruz kalmış, sandalye dahi olmayan bir yerde ayakta bekletilmişler ve rızaları dışında bu süreç polislerce kamera kaydına alınmıştı. Bunun üzerine ise Aydın, daha sonra Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurdu.

“Savunma hakkı temel insani haklardandır”

Konunun incelenmesi ve tarafların dinlenmesinin ardından Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'un imzasını taşıyan ve İçişleri Bakanlığı'na tavsiyeler içeren karar açıklandı. Anayasanın 36. maddesindeki “savunma hakkına” işaret edilerek “Savunma hakkı, temel insan hakları arasında yer alan hak arama özgürlüğinin etkin bir şekilde kullanılması için vazgeçilmez olup, adil yargılanma hakkının olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Savunma hakkının hukuka aykırı bir şekilde kısıtlanması durumunda ise adil yargılanma hakkının ihlali söz konusu olacaktır” denildi. Kararda, “verilen tavsiyeler” ise şöyle:

-Soruşturmaya ilişkin işlemleri cumhuriyet savcısının emir ve talimatları doğrultusunda yürütmekle görevli olan adli kolluk görevlilerinin, yetkilerini kullanırken tabi olduğu mevzuata uygun hareket ederek, görevin gerektirdiği soğukkanlılık ve nezaket ilkeleri çerçevesinde davranmasının önem arz ettiği, bir kamu görevlisinden beklenen özen ve nezakette olması gerektiği değerlendirildiğinden, kolluk görevlilerine görevlerinin gerektirdiği davranış ilkelerinin hatırlatılması

-Savunma makamının temsilcisi olan avukarların görevlerini yerine getirirken gerekli imkan ve kolaylığın sağlanması adına kendilerine bekleyebilecekleri uygun bir yerin gösterilmedi ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınması.

-Başvuran ve çalışma arkadaşının içinde bulunduğu sürece ilişkin kamera kayıtlarının kişisel verilerin korunması mevzuatı çerçevesinde amacına uygun olarak kullanılması.