Blade gemi sökümde iş “kaza”sı

İzmir Aliağa gemi sökümde bulunan Blade firmasında Cuma günü öğlen saatlerinde Sezer Gölbaş, varil kesimi sırasında gerçekleşen patlama nedeniyle yaralandı. EİB açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Nisan 2023
  • 11:30

İzmir Aliağa gemi sökümde bulunan Blade firmasında Cuma günü öğlen saatlerinde Sezer Gölbaş, varil kesimi sırasında gerçekleşen patlama nedeniyle yaralandı.

El, bacak ve yüz bölgesinde yanık meydana gelen “kaza”da işçi önce Aliağa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. İşçi ambulansa bindirilirken patronların Cuma namazına gittiği aktarılırken işçilerin bu duruma tepkili olduğu öğrenildi. Sezer Gölbaş hastanedeyken olayı duyan gemi söküm işçileri de gelerek yalnız bırakmadı. Bunun yanında BLADE firmasında ise çalışmanın devam ettiği öğrenildi. Gölbaş yanık ünitesi bulunan Bozayaka Devlet Hastanesi’ne sevk edilirken, durumunun şimdilik iyi olduğu öğrenildi.

Ege İşçi Birliği sosyal medya sayfasından patlamaya ilişkin açıklama yayınladı:

“Blade Gemi Söküm’de yaralanan işçi arkadaşımız Bozyaka Devlet Hastanesine sevk edildi.

Bugün öğlen saatlerinde Blade gemi sökümde varil kesimi sırasında yaşanan patlama nedeniyle işçi arkadaşımız Sezer Gölbaş yaralandı. El, bacak ve yüz bölgesinde yanık meydana gelen işçi arkadaşımıza ilk müdahale Aliağa Devlet Hastanesinde yapıldı. Yanıklara müdahale için yaklaşık bir saat önce Bozyaka Devlet Hastanesine sevk edildi. 

Sezer Gölbaş’a, ailesine ve gemi söküm işçilerine geçmiş olsun diyoruz, işçi arkadaşımız umarız hızla sağlığına kavuşur…

Ancak yine işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin hiçe sayıldığını acı bir şekilde görüyoruz. Denetimin, işin hazırlanmasının yapılmadığı gemi sökümde bu yaşananlar ne şans ne de kaderdir. Böyle bir patlamanın yaşanmasına rağmen, olay henüz anlaşılmamışken işçileri çalıştırmaya devam ettirmek ve işçi hastaneye kaldırılırken tüm patronların cumaya gitmesi anca sermaye sınıfının ahlakıdır. Gemi söküm işçilerine bir kez daha çağrımızdır; işçi sağlığı ve güvenliğini sağlamak için yan yana gelmeli ve “işçinin canı sermayenin karından önemlidir” diyerek insanca çalışma koşulları talebini yükseltmeliyiz. Patronların insafına kalmış iş güvenliği bugüne kadar onlarca işçi kardeşimizi yaşamdan koparmışken, sakat bırakmışken hayatlarımız için birleşmeliyiz!

*Denetimler formalite olmaktan çıkarılsın!

*Tüm ihmaller ortaya çıkartılsın!

*Blade patronu yaşanan patlama nedeniyle yargılansın!

*İşçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınsın!

*Yaşanan patlamanın nedeni aydınlatılana kadar Blade’de iş durdurulsun!”

Kızıl Bayrak / İzmir