Şahinli'ye kelepçeli muayene dayatması

MA muhabiri Ceylan Şahinli hastanede doktorun kelepçeli muayene dayatması sonucu tedavi olamadığını aktardı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Nisan 2023
  • 15:30

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi’ndeki tutsak Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ceylan Şahinli, Etlik Şehir Hastanesi'nde yaşadığı hak ihlallerini anlattı. ANF Türkçe’de yer alan habere göre Hepatit B hastalığı olduğunu ifade eden Şahinli, kelepçeli muayeneye maruz kaldığını belirtti.

Şahinli mektubunda şunları dedi:

"Sağlık Bakanlığına yaptığım suç duyurusuna Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kelepçeli muayeneyi savunarak 'doktor isterse açar' gibi keyfiyete dem vuran bir açıklama yaparken; Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığım suç duyurusuna yanıt veren Sincan Kaymakamlığı İlçe Hukuk işleri Şefliği ise kelepçeli muayenenin yapıldığını kabul etmiş ancak tedavinin hala sürüyor olması sebebiyle yapılan uygulamanın 'etik dışı ve art niyetli olmadığına' karar vermiş"

Şahinli, mektubunda şunlara değindi:

"Karaciğer biyopsisi için enfeksiyon hastalıkları bölümüne gittim. Beni odaya alan hekim tarafından kelepçeli muayene dayatmasına maruz bırakıldı. Beni odaya alan doktor ile birlikte 2 gardiyan ve 1 jandarma ile hasta mahremiyetinin alt üst edildiği odada daha ilk anda kelepçemin çıkarılmasını talep ettim. Doktorun 'zaten seni muayene etmeyeceğim' demesine karşın ayak üstü sorular sordu. Ben kendimi böyle rahat ifade edemediğimi belirterek yeniden kelepçemin çıkarılmasını talep ettim. Bunun üzerine bir hekimin hastasıyla bağ kurmasını beklediğim anda karşımda kaşlarını çatarak zaten gergin olan ortamı daha da gerecek tavırlar sergileyen bir insan ile karşılaştım…

… Jandarmadan kelepçemi çıkarmasını istediğimde 'öyle bir şey mi var' cevabını aldım. Yapılanın etik değerlere aykırı ve bir işkence olduğunu belirtince hekim 'tartışmanızı dışarıda yapın' diyerek sanki yaşanan şey kendisinden bağımsız gelişiyormuş gibi hem kayıtsızlığını sürdürdü hem de zaten yapılmayan muayenemin yapılması ihtimalimi de tamamen ortadan kaldırdı. Hali hazırda bulaşıcı olduğu bilinen ve değerleri artmış olan hastalığım için yapılacak biyopsi istemine dair bilmek istediğim hiçbir şeyi öğrenemedim…

… Kan alma işleminden sonra götürüldüğüm nezarethanede 1 saat sonra yanıma gelen gardiyan 'Kan sulandırıcı kullanıyor musun' sorusunu yöneltti. Muhtemelen soruyu sorması için ona söz konusu doktor talimat verdi. Muayenemde bana sorulması gereken soruyu dahi tenezzül edip soramayan doktor, gardiyan aracılığıyla bana ulaşmaya çalışıyor."

Şahinli, tedavi hakkını ihlal eden hekim hakkında Sincan Batı Cumhuriyet Başsavcılığı ve Sağlık Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunurken, TTB ve İHD'ye de başvuru yaptı.