Birgün Gazetesi'nden Burcu Cansu'nun haberine göre, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 'Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp Uygulamaları Yönetmelik Taslağı' tıbbı bir yana bırakıp Ortaçağ'a mı dönülüyor sorusunu akıllara getirdi. Yeni yönetmelikle hekimlere ve sağlık uzmanlarına 'alternatif tıp' adı altında kupa terapisi (hacamat), sülük muayenesi, alkol bağımlılarına hipnoz tedavisi gibi yöntemlerin eğitimi verilerek muayenehane açma hakkı tanınması tartışma yarattı.
Yönetmeliği BirGün'e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, "Sağlık alanında bilimselliği ispatlanmış sezaryan ve anjiyo gibi yöntemler yasaklanırken, sülük ve şişe basma (hacamat) gibi yöntemlerin uygulandığı muayenehaneler açılabilecek" diye konuştu.
'Tıbbın alternatifi olamaz'
Yönetmelikle birlikte bitkisel tıbbi ürünler ve bitkisel ilaçlarla uygulanan fitoterapi yönteminin de önünün açıldığını belirten Beyazıt İlhan, "Yurttaşın, tıbben bilimselliği kabul edilmemiş yöntemlere sevk edilmesini kabul etmiyoruz" diye konuştu.
Dini saik ve tıp
Yaş kupa terapisinin dini saiklerle uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu belirten İlhan, "Yapılmak istenilen, dini saiklerle Allah'a emanet tedavi edilmek. Hastaneye gittiniz tedavi olamadınız, eczaneye gittiniz ilaç bulamadınız o zaman alternatif tıbba başvurun mantığı uygulanmak isteniyor. 'Kupa terapisi' dedikleri yönteme dair geçen sene Emine Erdoğan'ın da katıldığı sempozyumlar düzenlenmişti. Orada da 'Hz. Peygamberimiz de bunu kullanırdı, yararlı bir yöntem' söylemleri yer almıştı. Şimdi de bu temelde kupa terapisi alternatif tıp diye önümüze getiriliyor" dedi.