Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan SES Şube Eş Başkanı Sakine Doğan, koronavirüs salgınından dolayı kendisinin de dahil olduğu kronik hastalığı olan 26 sağlık emekçisinin idari izninin iptal edildiğini söyledi. Göreve başlayan iki arkadaşının ise Covid-19’a yakalandığını belirten Doğan, “Bir an önce yeterli güvenceli kadro ile sağlık emekçisi ataması yapılmalı” dedi.
Sağlık sorunlarına rağmen işe çağırdılar
Evrensel'den Berfin Güler'in haberine göre sağlık sorunları olduğu için izin verilen SES Şube Eş Başkanı Sakine Doğan, izni iptal edilip tekrardan göreve çağırıldı. Risk grubunda olduğunu belirten Doğan, “Devlet hastanesinde 27 yıllık hemşire olarak çalışıyorum. Kronik hastayım. 1 Eylül’de özlük biriminden idari iznimin uzatıldığına dair mesaj geldi, 4 Eylül’de iznim iptal edildi. Pazartesi dilekçe ile başvurdum, öğleden sonra ret cevabı geldi. Ben ankilozan spondilit ve lokopeni hastasıyım. Ve tnf ilaç kullanıyorum. Sağlık kurulu raporum var. Ağır efor gerektirmeyen ve iş yükünün az olduğu birimlerde, enfeksiyon riskinin yüksek olmadığı yerlerde çalışmam uygun” diye konuştu.
İki kişi virüse yakalandı
SES yönetimi ile birlikte hastane başhekimliğine başvurduğunu ifade eden Doğan, “Cumhurbaşkanlığı genelgesi dahilinde kapsam dışında olduğumuz ve idari izin verilmeyip bizim geri hizmette çalıştırılamayacağımız söylendi. Biz de hastanenin şu an her biriminin riskli olduğunu belirttik. İdari izinde 28 sağlık çalışanı vardı. İki kişinin izninin onaylandığı 26 kişinin izninin iptal edildiği söylendi. Kronik hasta olup idari izinli sayılmayan benim bildiğim iki arkadaşım Covid-19 hastalığına yakalandılar. Çünkü kronik hastaların bağışıklık sistemi daha zayıf ve virüse yakalanmaları daha yüksek” dedi.
Personel açığı çok fazla
5 buçuk ay izin kullanıp riskli dönemde işe çağrıldığını söyleyen Doğan, “Covid servisinde çalışmıyorum ama ortopedi servisinde çalışıyorum. Acil gelip ameliyat olan hastalar pozitif mi değil mi bilemiyoruz ve müdahale ediyoruz. Maske siperlik kullanıyorum ama ne kadar koruyacak bilemiyorum. Sağlık emekçisi olarak çok kaygılı çalışıyorum. Personel açığı çok fazla, arkadaşlarım yoğun nöbetler, fazla mesailer ile çalışmaktalar. Bir an önce yeterli güvenceli kadro ile sağlık emekçisi ataması yapılmalı. KHK ile ihraç edilen yetişmiş sağlık emekçileri göreve döndürülmeli. Ben de bir sağlık emekçisi olarak turkuaz tabloda bir sayı olmak istemiyorum.”
"Bu sürede kaygı arttı"
İzinli olduğu dönemlerde dışarı çok çıkmadığını söyleyen Doğan, “Ben çocuklarını yalnız büyüten bir anneyim. Çocuklarım beni kaybetme korkusu yaşıyorlardı bu sürede kaygı daha da arttı” dedi.
"İnsanca yaşamak için sağlıkçılara sahip çıkılmalı"
Bir haftadır tomografi cihazının arızalı olmasından kaynaklı hem Covid-19 hastaları hem de normal hastalar için aynı cihazın kullanıldığını söyleyen acil çalışanı ve SES Malatya Şube Eş Başkanı Veysi Apak, tomografi cihazının bulunduğu alanın da izole edilmediğini belirtti. Bu durumda hasta olmayan birinin bile hasta olacağını söyleyen Apak, “Yeşilyurt’taki devlet hastanesinden bile bizim hastaneye geliyorlar, tek tomografi cihazı bizde mevcut. Normalde Covidli bir hasta girdikten sonra o alanın 20 dakika izole edilmesi lazım, ama peş peşe alıyorlar; hem normal hastayı hem Covidli hastayı. Orada çalışan personel de büyük risk altında. İnsanca yaşamak için sağlık personellerine sahip çıkılmasını istiyoruz” dedi.