'Anadilde sağlık hizmetinin olmaması virüsü yayıyor'

SES Urfa Şubesi Eşbaşkanı Salih Karataş, kentte bin 400 sağlık çalışanının koronavirüse yakalandığını, 4 sağlık çalışanın ise yaşamını yitirdiğini kaydetti. Karataş, anadilde sağlık hizmetinin sunulmamasından kaynaklı virüsün yaydığını söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Eylül 2020
  • 15:06

Koronavirüs (Covid-19) salgını konusunda Haziran ayı başında alınan normalleşme kararlarıyla salgın Temmuz ve Ağustos aylarında tekrar tırmanışa geçti. Urfa’da, 1400 sağlık çalışanının enfekte olduğunu kaydeden Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şubesi Eşbaşkanı Salih Karataş, 4 sağlık çalışanın ise yaşamını yitirdiğini belirtti.

Sağlık çalışanına test yok

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Salih Karataş, salgın sürecinde insanların açlık ve ölümcül salgın arasında tercih yapmaya zorlandığını ifade etti. Salgının başından beri bir “ayrımcılık” olduğunu, salgınla en önde mücadele eden sağlık çalışanlarına yeterli düzeyde test yapılmadığını vurgulayan Karataş, “Sağlık çalışanları semptom göstermeyene kadar herhangi bir test yapılmıyor. Bu da çok sayıda sağlık çalışanın enfekte olmasına neden oldu. Yetmedi, salgına yakalanan sağlık çalışanları suçlanır duruma geldi. Çalışan sayısı yetersiz. Bu da iş yükünü arttırıyor. Aynı zamanda sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar da devam ediyor. Sağlık Bakanı bunu çok normal görüyor” dedi.

Sağlıkçıya karantina 7 gün

Semptom gösterip test yapılan sağlık çalışanlarının karantinaya alınması gerekirken çalıştırılmaya devam ettirildiğini sözlerine ekleyen Karataş, “Bu şekilde çalışmaya devam etiği zaman diğer sağlık çalışanları da enfekte oluyor. Sahadan aldığımız bilgiler doğrultusunda Urfa’da yaklaşık bin 400 sağlık çalışanı virüse yakalandı. Bunlardan 4’ü yaşamını yitirdi. Yayınlanan genelge ile birlikte sağlık çalışanlarına 7 günlük karantina uygulanıyor. Bu ayrımcılıktır. Sağlık çalışanlarının da 14 gün süre ile karantinada kalması gerekiyor” diye belirtti. 

Kentte kan bankası yok

2 milyonun üzerinde nüfusun yaşadığı kentte kan bankasının olmadığını vurgulayan Karataş, “Virüse yakalanıp iyileşen kişiler, virüs tedavisi gören hastalara kan bağışı yapıyor. Ama Urfa’da bir kan bankası yok. En yakın kan bankası Antep’te var. 2 milyon nüfusluk kentte kan bankasının olmaması da ayrımcılıktır. Bu zamana kadar neden bir kan bankası oluşturulmadı? Bu konuda Tabip Odası çok çalışma yürüttü. Yani kan için hastalar başka bir ile gönderiliyor. Bu da zaman kaybıdır. En yakın zamanda bir kan bankasının oluşturulması gerekiyor” dedi.

Anadilsiz eğitim virüsü yayıyor

Kış mevsimiyle birlikte vaka sayısında çok daha fazla artış yaşanacağını ifade eden Karataş, kontrolsüz üretimin esas alınmasının ve önlemlerin alınmadan okulların açılmasının vakaların artmasına neden olacağını söyledi. Karataş, şöyle devam etti:

“Karantinaya alınan insanlar kontrol edilmiyor. Bu da bir aileden birden çok kişinin virüse yakalanmasına sebebiyet veriyor. Para cezaları ile bu iş yürütülemez. Karantina süreci bir kazanç kapısı değil. Yeni filyasyon alanlarının oluşturulması gerekiyor. Sağlık çalışanlarına düzenli bir şekilde test yapılmalıdır. Dar gelirli insanlara ulaşılıp gerekli önlemlerin alınmalı, filyasyon ekiplerine gerekli eğitim verilmeli, yine yurttaşlara anadilde sağlık hizmeti sunulmalıdır. Çünkü birçok insan Türkçe bilmiyor. Bu da salgının artmasının nedenidir.”