Salgın kötüye gidiyor: Malatya ve İzmir’de bir günde yüzlerce vaka

Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs verileri salgının gerçek tablosunu göstermiyor. İllerden günlük yüzlerce vaka tespit edildiği bilgileri yansıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ağustos 2020
  • 19:27

Sermaye iktidarının koronavirüs önlemlerini "normalleşme" adı altında askıya almasının ardından vaka sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. AKP-MHP iktidarı salgının kontrol altında olduğunu iddia ederek gerçek tabloyu toplumdan saklamaya çalışıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan günlük açıklamada, vaka sayısı başta olmak üzere birçok veri gerçekte olandan daha düşük gösteriliyor. İllerden yansıyanlarsa salgının kötüye gittiğine ve AKP şeflerinin iddialarının bir karşılığı olmadığına işaret ediyor. 

Malatya’da bir hastanede gecede 470 tanı

Belli illerde vaka sayısını düşürmek için ağır belirtiler gösterenlere dahi test yapılmadığı ifade edilirken, testi negatif çıkan fakat akciğer tomografisi üzerinden Covid-19 tanısı konanlar da Sağlık Bakanlığı’nın verilerine dahil edilmiyor.

Bunun son örneği Malatya’da yaşandı. Kızıl Bayrak okuru, annesinin tüm belirtileri gösterdiğini, test için hastaneye gittiklerinde ilk başta test yapılmadığını, ısrar sonucu yapılan testin negatif çıktığını ardından çekilen tomografide ise Covid-19 tanısı konduğunu belirtti. Doktorların “Elimizdeki ilaç bile bitmek üzere” dediğini aktaran okurumuz, konuştuğu bir tomografi teknisyeninin ise bir gecede yalnızca tomografi ile 470 kişiye tanı konduğunu aktardı.

Okurumuz, Iğdır'da yaşayan teyzesinin de hastalığa yakalandığını ancak test negatif çıktığı için ilaç verilmediğini, evde tutulduğunu anlattı.

İzmir’de günde 40 vakadan 320 vakaya çıktı

İzmir Tabip Odası tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında, salgının ildeki seyrine ilişkin bilgi verildi. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, bir ara il genelinde günde 40 vakaya düşüldüğünü hatırlatarak yanlış uygulamalarla salgının kötüye gittiğini ifade etti. Dün günlük vaka sayısının 312’ye ulaştığını belirten Çamlı, “3 bine yakın koronavirüs hastası var İzmir’de. 250 kadarı hastanede yatıyor. 2800 kişi evde izleniyor.” ifadelerini kullandı.

Elazığ’ın köyünde 10 kişide Covid-19 ve karantina

Kovancılar'a bağlı Ekinözü köyünde 10 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Bunun üzerine köy muhtarı Hayati Sinem, anayol hariç tüm tali yolları toprak kapatarak köyü karantinaya aldı.

Muhtar aynı zamanda 65 yaş üstü olanların zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmasını ve evinde pozitif vaka olanların tüm ev halkının karantina süresince evden çıkmalarını yasakladı. Muhtar para cezası kesemeyeceği için, yasaklara uymayanlar hakkında idari para cezası kesilmesi için savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını da söyledi.

Karabük’te yeni kısıtlamalar

Salgında vaka artışları nedeniyle Karabük Valiliği, salgının ilk aylarında uygulanan bazı yaş kısıtlamalarını yeniden devreye soktu.

Alınan karara göre, il genelinde yapılan düğün, nişan, kına, sünnet düğünü gibi törenlere risk grubunda bulunan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin sadece gelin ve damadın birinci derece yakınları ile dedeleri, babaannesi, anneannesi, amcası, dayısı, teyzesi, halası olan kişilerin ve bunların eşlerinin katılımına izin verilecek.

65 yaş ve üzeri kişilerin iş yeri sahibi olmamak koşuluyla saat 08.00 ile 10.00 ve 17.00 ile 20.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanmaları kısıtlandı. Semt pazarlarına saat 16.00’dan sonra girmeleri de yasaklandı.

Ayrıca 15 yaş ve altı bireylerin de gelin ile damadın birinci derecedeki yakınları hariç il genelinde yapılan tüm düğün, nişan, kına ve sünnet düğünü merasimlerine katılımları kısıtlandı.

Kapalı ve açık düğün salonu ile bahçelerinde yapılan düğünlerin en fazla 3 saat olacak şekilde, saat 23.00 itibarıyla bitirilecek.