Sağlık emekçilerinden Ankara’da eylem

Ankara’da sağlık emek ve meslek örgütleri “Haklarımızı ve halkın sağlık hakkını savunuyoruz!” başlıklı basın açıklamasında sağlık emekçilerinin 14 acil talebini sıraladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Mart 2024
  • 20:30

Ankara’da sağlık emekçileri Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Heykel Önü’nde eylem yaptı. “Haklarımızı ve halkın sağlık hakkını savunuyoruz!” başlıklı basın açıklamasında sağlık emekçilerinin 14 acil talebini sıralandı. Talepler şu şekilde:

“*Şiddetten arındırılmış çalışma ortamları yaratılmalıdır.

*Sağlık çalışanlarının başta yemek, dinlenme, kreş ihtiyaçları olmak üzere çalışma koşulları düzenlenmeli ve iyileştirilmelidir. Yoğun ve yorucu çalışma ile nöbetlerin yarattığı olumsuzluk bir an önce giderilmelidir. ( Geçtiğimiz günlerde Ankara Bilkent Şehir Hastanesi kadın doğum asistanın yaşadığı kazanın nedeninin bu olduğunu hatırlatırız, meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. )

*Fiili hizmet süresi zammı 120 gün olmalı, sağlık çalışanlarının ek göstergesi kademeli olarak artırılmalı, hekimler için 7600 olmalıdır.

*Çalışırken alınan ücretlerin emekliliğe yansıdığı tek kalemde maaş uygulanmalıdır.

*Aile sağlığı merkezlerinde çalışanlar başta olmak üzere alınan vergi yüzde 15’i geçmemelidir.

*Bütün sağlık çalışanların ve emekli hekimlerin aylıkları yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır.

*150 milyon başvurunun gerçekleştiği acil servisler, acil hizmetleri sekteye uğratan poliklinik hizmetlerinden ( yeşil alan ) arındırılmalıdır.

*Hekimlerin muayene sayı ve süresini kendisinin ayarlayacağı ( mahkeme kararıyla da onaylanan ) bir sisteme geçilmelidir.

*Sağlık alanına yönelik bütün düzenlemeler üniversiteler, sağlık meslek ve emek örgütleriyle ilgili kurumların görüşüyle oluşturulmalıdır.

*Tıpta uzmanlık eğitimi ve uzmanlık öğrenci sayısı ülke gerçekleri ve eğitimin niteliği gözetilerek yapılmalıdır.

*Sağlığa tedavi edici değil, sağlığı koruyucu bir gözle bakılmalı; başta HPV ve grip aşıları olmak üzere tüm aşılar ücretsiz olmalı ve rutin aşılama programına alınmalıdır.

*Hekimlerin bağımsız çalışma koşullarını zorlaştıran uygulamalar terk edilmelidir.

*Hak arama olanaklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan, son yasal düzenlemede var olan çifte cezalandırma uygulaması iptal edilmelidir.”

Açıklama Ankara Tabip Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi tarafından gerçekleştirildi.