Sağlık Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan tabiplerin, göreve alınmama tarihinden itibaren 450 gün süreyle mesleklerini icra edemeyecekleri yönündeki iptal ettiği karara uymuyor. Hacı Bişkin’in Gazete Duvar’da yer alan haberine göre ataması yapılan ancak arşiv araştırması sonucu olumsuz sonuçlanan onlarca hekim, özel sektörde çalışmak için Sağlık Bakanlığı’ndan onay bekliyor. Sağlık Bakanlığı ise kendilerine sunulan hiçbir dilekçeye yanıt vermiyor, hekimlerin belgeleri de ilgili birimlere iletilmiyor.
Bakanlık yanıt vermiyor
28 Nisan 2021’de Şırnak Devlet Hastanesi’ne atanan hekim S.E. aylarca göreve başlayamadı. Ardından Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, S.E.’ye arşiv araştırması sonucunun olumsuz olduğu ve göreve başlayamayacağını iletti. Bu haber üzerine S.E. özel sektörde çalışmak için uzmanlık belgesi, çalışma belgesi ve gerekli diğer tüm belgelerin ilgili birimlere gönderilmesini talep etti. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen bakanlık S.E.’nin dilekçesine yanıt vermedi.
AYM iptal etmişti
1219 sayılı Kanuna 2018 yılında eklenen 'Ek madde 15' ile "terör örgütleriyle irtibatlarından dolayı kamu görevinden çıkarılan veya güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan" tabiplerin, çıkarılma veya göreve alınmama tarihinden itibaren 450 gün süreyle mesleklerini icra edemeyecekleri yönünde düzenleme yapılmıştı. CHP bu kararın iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Yüksek Mahkeme, güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan hekimlerin 450 gün sonra özel sektörde göreve başlayabileceği yönündeki hükmü 5 ay önce iptal etti. AYM, bu kararı oy çokluğuyla alırken 450 gün bekleme süresinin 'ölçülük sınırlarına ve hukuka aykırı olduğuna' hükmetti. AYM’nin bu kararının ardından 5 ay geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı, güvenlik soruşturması olumsuz neticelenen ve özel sektörde çalışmak için kendilerine başvuran onlarca hekimin dilekçelerine yanıt vermiyor. Gerekli belgeleri Sağlık Bakanlığı, ilgili birimlere göndermediği için hekimler özel sektördeki sağlık kuruluşlarında göreve başlayamıyor.
“Daha fazla mağduriyet oluşmaması için...”
Daha önce uzun süre doktorluk yapan Avukat Necmettin Yıldızbakan, AYM kararını hatırlatarak Sağlık Bakanlığı'nın hekimlerin çalışma hakkını ihlal ettiğini söyledi. Bu tür davaların son günlerde arttığını belirten Yıldızbakan şunları söyledi:
"AYM, arşiv soruşturması olumsuz sonuçlanan hekimlerin özel sektörde çalışabilmeleri için 450 gün beklemelerine gerek olmadığı yönünde karar verdi. AYM kararı Resmi Gazete'de yayımlanmasının hemen ardından yürürlüğe girer. Sağlık Bakanlığı ise AYM'nin bu kararını uygulamayarak mağduriyetlere sebep olmakta. Daha fazla mağduriyet oluşmaması için bakanlığın derhal buna son vermesi gerekir. Özel sektörde çalışmak için çabalayan ve bakanlığın önlerine engel koyduğu doktorların anayasal çalışma hakları ihlal edilmiştir ve ihlaller hala devam etmekte. Buna ilişkin olarak hukuki mücadelemiz devam edecektir."
Konu meclis gündeminde
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Gergerlioğlu, Koca’ya şu soruları sordu:
- Güvenlik soruşturmaları Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği halde S.E. isimli yurttaş ne için bekletilmektedir?
- S.E. isimli yurttaşın dilekçesine cevap verilmemesinin nedeni nedir?
- Devlet Memurları Kanunu’na göre ataması yapılan, güvenlik soruşturması nedeniyle göreve başlatılmayan kaç yurttaş bulunmaktadır?
- Son 5 yıl içerisinde güvenlik soruşturması nedeniyle görevine başlatılmayan yurttaş sayısı kaçtır?
- Son 5 yıl içerisinde görevine başlatılan yurttaş sayısı kaçtır?