RTÜK’ten Erdoğan cezası

Sermaye devletinin sansür kurumu, AKP şefi Erdoğan’ın isteği doğrultusunda ceza yağdırmaya devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Nisan 2020
  • 21:30

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bugün bazı kanallara verdiği cezaları açıkladı. Farklı nedenlerle bir dizi kanala ceza kesen RTÜK’ün, özellikle FOX Ana Haber’e 3 kez yayın durdurma cezası vermesi kurumun işleyiş mantığını yansıtıyor. Fatih Portakal’ın, sunduğu ana haber programında, CHP’li belediyelerin yardımlarının engellenmesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın siyasallaşması ve tüm devletlerin yoksullaşması konularındaki ifadeleri “ihlal” sayıldı. Yine “İlker Karagöz ile Çalar Saat” programı nedeniyle de kanala üst limitten idari para cezası uygulandı.

“İfadelerin tarafsızlığa aykırı bir şekilde halkın birlik ve beraberliğinin sağlanmasına zarar verici nitelikte olduğu” iddiasında bulunan RTÜK, FOX TV’ye üst limitten idari yaptırıma (Yayın reklam gelirlerinin yüzde 3’ünün ceza bedeli olarak alınması) ve 3 kez program durdurma cezasına karar verdi. Cezanın üst limitten verilmesi bu kararın bir “ibretlik ceza” olarak seçildiğini gösteriyor.

RTÜK, söz konusu cezanın ardından, aynı ihlalin tekrarı durumunda yayın lisansının iptaline karar verebiliyor. Bu ise FOX TV’nin başına bir tür silah dayamak anlamına geliyor. 

Koronavirüs sürecinde toplumu baskı altında tutarak bir yandan alınmayan önlemlere ses çıkarmamaya bir yandan da kölece çalışmaya devam ettirmeye çalışıyorlar. Sermaye devleti bunun için de her türlü muhalif sesi susturmak istiyor. “Salgın affında” hapishanelerdeki siyasi tutsakların bırakılmaması, RTÜK’ün FOX TV gibi burjuva medyanın bir kanalına üst limitten ceza vermesi birbirinden bağımsız değildir. Salgına karşı önlem adına arka arkaya skandal kararlarla işçi ve emekçileri felakete sürükleyenler bu gerçeği açığa vuran her çabayı ortadan kaldırmak istiyorlar. RTÜK de bunun bir aracı olarak Erdoğan’ın direktifleriyle ceza yağdırıyor. AKP’nin gerici havuz medyası da bu cezayı tek bir ağızdan çıkmışcasına haberleştirdi. Portakal’ın programına ceza yağmasını sevinçle karşılayan gerici burjuva medya yayınlarında RTÜK kararı detaylı vurgularla aktarıldı. Konu görüş açıklamaktan çok ağır bir suç gibi yansıtarak manipüle etme çabasıyla sunuldu.