“Rojbin Çetin kendi evinde 3,5 saat işkenceye uğramıştır”

DTK’ye yönelik gözaltı terörüyle alınan TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin’e 3,5 saat işkence yapıldığı ortaya çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Haziran 2020
  • 16:06

Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) gözaltı terörüyle 44 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan biri Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin’di.

Bir fotoğrafla Çetin’in işkence gördüğü ortaya çıktı. Gözaltında çekildiği anlaşılan bir fotoğrafta Çetin’in sol gözünün altında morluk, boğazında ise kızarıklıklar olduğu görülüyor.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ın işkenceye ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İşkence fotoğraflarını da paylaşan Beştaş ve Acar, hükümetten konuya ilişkin derhal açıklama yapmasını istedi.

Meral Danış Beştaş özetle şunları ifade etti:

“Rojbin Çetin, evde tek başına iken bu baskın gerçekleşmiştir. Evi binanın ikinci katında ve hani o hiç uymadıkları kanunlara göre normalde komşuların ve muhtarın mutlaka eşlik etmesi gereken bir arama ve gözaltı işlemi olmalıydı. Ama hiç kimse eşlik etmemiştir. Daha da vahimi, iki köpek gönderilmiştir kapı açıldıktan sonra. Bu köpekler bir işkence aracı olarak kullanılmıştır. Diyarbakır Emniyeti köpekleri işkencede kullanmada yeni bir dönem başlatmıştır. Hatırlanacağı gibi Diyarbakır’da M.E.C isimli şüpheli işkence gördüğü görüntüleri ortaya çıktıktan sonra köpeklerin kullanıldığını herkes gördü. 

Rojbin Çetin kendi evinde 3,5 saat işkenceye uğramıştır

Bu köpekler önce Rojbin Çetin’e saldırtılmış, polislerden önce girmişlerdir, iki bacağını eti koparma derecesinde ısırmışlardır, dişlemişlerdir. Kolluk kuvvetleri bu saldırıyı bilerek organize etmiş ve izlemiştir. Evin içinde tutanaklarla da sabit, 3,5 saat süren işkence yapılmıştır. Kendi evinin içinde, ikametgahında kolluk gücü, özel harekat tarafından işkence seansı maalesef uygulanmıştır. 

İşkence Görenlerle Dayanışma Gününde, AKP evlerde işkence dönemine geçti

Dün 26 Haziran'dı. İşkence Görenlerle Dayanışma Günüydü. Bütün dünya ve Türkiye’de işkenceye karşı ses yükselirken, Türkiye’de AKP iktidarı evlerde işkence dönemine geçmiştir.  Görüntüler bunlar, Rojbin Çetin gözlerinin altı ve dudağı patlayacak kadar bir işkence uygulamasına maruz kalmıştır. Bacaklarının fotoğrafları yok rapordan aldığımız bilgiye göre iki bacakta da köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun ve kollarının her yerinde darp ve cebir izi, bizzat raporlarla belgenlenmiştir. 

Bu da Rojbin arkadaşımızın daha önceki fotoğrafları. Normalde özel kişisel veri olduğu için bunları paylaşmak istemezdik ama işkence ile mücadelede bunları paylaşmak zorunda kaldık...

…Son olarak şunları da söylemek isterim; 3,5 saat süresince Rojbin arkadaşımız çok ciddi cinsel içerikli hakaretlere ve küfürlere maruz kalmıştır. Kendisinin bir süre sonra gözleri bağlanmıştır. Ve kendi evinde konuşması, artık ne konuşması isteniyorsa, avukatı gelmeden konuşması için işkence edilmiştir. Rojbin arkadaşımız işkencecileri teşhis edecek durumdadır. İstifa ve görevden alma çağrımıza bunu da eklemek istiyoruz. Rojbin direndikçe işkencenin dozu artmıştır. İçeride silah kullanıldığı ve başına silah dayandığını maalesef belirtmek zorundayız. Tehdit ve silahla; "Bağırırsan, konuşmazsan ne yapacağımızı biliyorsun. Evin 5’inci katta olsaydı zaten atlardın, bizim birşey yapmamıza gerek kalmazdı” demişlerdir. Atlamanın ne anlama geldiğini de kendi ağızlarından duymuş olduk.” 

Ayşe Acar Başaran’da açıklamada konuşarak şunları ifade etti:

“Köpekli işkenceleri 80’li yıllarda Gültan Kışanak’ın Diyarbakır Cezaevinde yaşadığını biliyoruz. O zaman Esat Oktay, kadınlara geri adım attırmak için köpeğiyle saldırılar gerçekleştiriyordu. Ancak bu saldırılar kadınların iradesine ve mücadelesine geri adım attıramamıştır. 

Çıplak fotoğraflar çekip bunu bir işkence haline getiriyorlar

Bu işkencenin maalesef bir bölümü de, Rojbin arkadaşımız yarı çıplak soyularak, gözleri kapalıyken fotoğraflarını çekmişlerdir. Soruyoruz fotoğrafları ne yapacaklar nerede yayınlayacaklar, hangi trolün eline verecekler? Bunu bir başka işkence biçimine çevirecekler.”