Rant yargı dinlemedi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin Çekmeköy’de bulunan 187 dönüm askeri arazinin yapılaşmaya açan imar planlarını iptal etmesine karşın söz konusu araziye ilişkin yeni imar planları hazırladı. Bakanlık Ömerli içme suyu havzasının uzun mesafeli koruma kuşağında kalan araziyi tekrar konut ve ticaret fonksiyonuyla imara açtı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Aralık 2019
  • 11:59

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çekmeköy Taşdelen Mahallesi’nde bulunan askeri alanla ilgili 28 Aralık 2017 tarihinde büyük ve küçük ölçekli imar planlarında değişiklik yaparak bölgeyi imara açmıştı. Ömerli içme suyu uzun mesafeli koruma sahası içindeki alanda, konut, iş merkezi, alışveriş merkezi, yönetim merkezi, otel, motel, rezidans, konaklama tesisleri gibi yapılar inşasının önü açılmıştı. TMMOB’ye bağlı Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İstanbul Şubeleri bu yeni planlara karşı dava açmıştı. 

Mahkeme iptal etmişti

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporunda özetle yeni imar planlarının “orman mevzuatı ve su havzalarını koruma mevzuatına aykırı olduğu” belirtilmişti. Raporda ayrıca söz konusu alanın, Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) tahsisli iken Milli Savunma Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında imzalanan “Askeri Hastaneler” protokolü doğrultusunda 28.04.2015 tarihinde TOKİ’ye devredildiği ve yapılan uygulamanın, imzalanan protokole uygun olmadığı da anlatıldı. Bilirkişi raporunu dikkate alan mahkeme de imar planlarının “şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına uygun olmadığı sonucuna” vararak planları geçen ekim ayında iptal etmişti.

İptal kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aynı alana ilişkin yeni büyük ve küçük ölçekli imar planları hazırlayarak önceki gün askıya çıkardı. 187 dönüm araziyi tekrar imara açan bakanlık mahkeme kararına atıfta bulunarak “Çevre planların tamamı incelendiğinde söz konusu planların tamamının İSKİ İçmesuyu Havzaları sınırları içerisinde olduğu görülmektedir” denilmesi dikkat çekti. Alanın 79 bin 554 metrekaresi ticaret ve konut, 4 bin 315 metrekaresi sağlık tesis alanı, 3 bin 887 metrekaresi sosyal ve kültürel tesis alanı, 2 bin 35 metrekaresi teknik altyapı alanı, 15 bin 736 metrekaresi eğitim tesis alanı, 63 bin 672 metrekaresi park alanı, 3 bin 106 metrekaresi cami alanı ve 15 bin 445 metrekaresi de yol alanı olarak belirlendi. Yeni planlarda da ticaret ve konut alanı zemin ile 5 kat izni verildi.

İtiraz edecekler

İnşaat mühendisi İbrahim Doğan alana yeniden konut, iş merkezi, alışveriş merkezi, yönetim merkezi, otel, motel, rezidans, konaklama tesisleri gibi yapıların inşa edilebileceğini anımsatarak “TOKİ’ye devri yapılan bu alan yandaş çıkar çevrelerine verilerek betonlaştırılacak. Bölgeye yeni nüfus ve yapı yoğunluğu getirilecek ve adeta doğal çevre yok edilecektir. Siyasi iktidar kentimize ihanette hız kesmiyor. Netice itibari ile yasalara aykırı olan bu planları kabul etmiyoruz ve yasal süresi içinde itiraz edeceğiz” dedi.

Arazide çalışmalar başladı

Arazi için 2018 yılında ihale yapıldı. İhaleyi 1 milyar 111 milyon 100 bin TL ile Dap Holding iştiraki  Eltes İnşaat ve İstlife İş Ortaklığı kazandı. Şirket çalışmalara geçen aylarda başladı, Dap Yapı tabelaları da asıldı.