Polisler Nihat’ı katledişlerini anlattı

Şırnak'ın Cizre ilçesi Yafes Mahallesi'nde, 14 Ocak'ta 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın polislerce açılan ateş sonucu katledilmesiyle ilgili davanın duruşması Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Mayıs 2015
  • 15:20

Cizre’de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın polisler tarafından katledilmesiyle ilgili davanın duruşması ikinci gününde devam ediyor.

DİHA’nın haberine göre, 5 polisin yargılandığı duruşma öncesi adliye binası önüne gelen çok sayıda polis binayı yine ablukaya aldı. Dün Ankara Elmadağ Cezaevi'nde tutuklu yargılanan katil polis N.G.'nin ifadesi SEGBİS ile alınırken, avukatların soruları sırasında sesin kesilmesi tepkilere neden olmuştu. 

Katil polise soru sorduğu esnada bağlantıda yaşanan soruna tepki gösteren avukatlar, en önemli sorularında bağlantının kesildiğini ve sanığın avukatından yardım alabileceği olanağının oluştuğunu belirterek, çapraz sorgunun anlamsız olacağını söyledi. Mahkeme heyeti ise avukatların tepkisine, "Eğer çok istiyorsanız talep edin mahkemeyi başka yere alalım" demesi dikkat çekmişti. 

Katil polis N.G. ifadesinde av tüfeğini, gazdan etkilenmeyen çocukların korkutmak için kullandığını ve havaya doğru ateş açtığını iddia etti. N.G.'nin, aynı zamanda var olabilecek herhangi bir tehlikenin önüne geçmek ve trafikteki insanların can güvenliği için ateş açtığını savunması üzerine, avukatlar "Ateş açarak mı güvenliği sağlıyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Soru karşısında bir süreliğine sessiz kalan N.G. ardından kendisinin cani olmadığını söyledi. Avukatların "Neden silah kullandınız" sorusuna "Ben sizin vatandaşlarınızı korumak istedim" diyen N.G., avukatların sorularına cevap verirken sık sık "Sizin vatandaşlarınız" demesi dikkat çekti. 

 

“Tüfekle çocuklara 3-4 el ateş açtılar”

Duruşma dün verilen aranın ardından, bugün ifadesini değiştirdikten sonra serbest bırakılan polis H.V.'nin Mardin Adliyesi'nde SEGBİS ile ifadesinin alınmasıyla devam etti.

Polis H.V., kendisi izindeyken envanter defterine onun yerine imza atıldığını söyledi.

H.V., savunmasından sonra avukatların çapraz sorgusuna tabi tutuldu. H.V. verdiği cevaplarda amirleri U.İ.'nin onlara çocuklara gaz bombası atmasını istediğini, onun ve M.N.G.'nin önce gaz bombası attığını; daha sonra aynı polisin araçta bulunan tüfekle çocuklara yönelik 3-4 el ateş açtığını söyledi. H.V. sorulara şu yanıtları verdi: "Nihat'ın yere düştüğünü hepimiz gördük. Unsur amirimiz U.İ., N.G.ye dönüp 'atma atma ne yaptın' dedi. Çocuk düştükten sonra tank taburuna gittik. Ancak N.G. tank taburunun kapısından atış yapılan yere giderek oradaki kovanları toplayıp karakolun içindeki bir taşın altına gömdü. N.G. karakoldan tekrar atış yapılan yere giderken bize cep telefonunu alacağını söylemedi."